Perlivé nápoje môžu váš organizmus oklamať: Neuveriteľné, čoho sú schopné počas horúčav!

Dajte prednosťobyčajne vode, pred perlivou a uhaste smäd!
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-10 06:00:00

Bublinky a studená voda! Pre mnohých je toto spojenie príjemným osviežením, keď teplota vonku atakuje 30 stupňov Celzia. Aj vy pijete perlivú vodu radšej ako vodu z vodovodného kohútika alebo vodu bez bubliniek? Hlavne počas horúčav by ste tak nemali robiť!


Každý odborník sa zhodne na jednom. Ak je reč o odporúčanom množstve tekutín, ktoré by mal človek v priebehu dňa vypiť, hovorí sa o čistej vode bez bubliniek. Čo sa týka minerálnych a perlivých vôd, v tomto by sme mali byť opatrní a dopriať si ich len v malom množstve. Hlavne v lete!

Perlivým nápojom by ste sa mali vyhýbať hlavne počas horúčav! Práve vtedy sa kladie zvýšený dôraz na dostatočný príjem tekutín, po ktorých ľudských organizmus doslova "volá". Ak mu ich nedoprajete, môžete ľahko skolabovať.

Budete mať pocit, že nemáte smäd

Málokto vie, čoho sú v skutočnosti schopné bublinky! Keď sa napijete perlivej vody, okamžite na to zareaguje ústna dutina, v ktorej sa zmení kyslosť. Bublinky prekrvujú sliznicu úst, kedy pocítite brnenie na jazyku. Citlivosť vašich chuťových receptorov sa zníži. Žalúdok začne vyrábať vo veľkom šťavy, zrýchli sa vám dych a vaša krv sa okysličí. Tento proces pocítite ako príjemné osvieženie. Prekrvením tak môžu bublinky navodzovať pocit, že nemáte smäd. Pritom opak môže byť pravdou!


Voda pred spaním vám môže zachrániť život: Neskutočné, čo vraj dokáže!


Preto, ak pijete perlivú vodu vo väčších množstvách v priebehu dňa, v konečnom dôsledku môžete prijať tekutín oveľa menej, keďže budete mať pocit, že nie ste smädní. Pocit smädu tak zaženiete už po drobných dúškoch vody, na rozdiel od tekutiny bez bubliniek, ktorej by ste vypili viac a tak uhasili smäd. Nezabúdajte preto, že aj keď sa vám bude zdať, že smäd uhasíte rýchlejšie sódou ako vodou, ide len o dočasný pocit..

Ďalšie dôvody, prečo ich obmedziť

Zubári zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že perlivá voda nie je vhodná pre chrup, keďže môže narušiť zubnú sklovinu. Podľa dentálnej hygieničky Elaine Tillingovej sa v perlivých nápojoch, aby boli vo vode bublinky, používa oxid uhličitý. PH u väčšiny šumivých nápojov je také nízke, že môže zmäkčovať zubnú sklovinu, čim je zraniteľnejšia a náchylnejšia na poškodenie. Horšie je, ak si pridáte do perlivej vody plátok citróna alebo limetky! Erózia ochrannej zubnej skloviny z kyslých potravín vedie k bolestiam zubov. Neodporúča sa teda jej popíjanie v priebehu celého dňa! Vtedy totiž sliny v ústach neneutralizujú nahromadené kyseliny. Keď už, mali by sme tento nápoj piť pomocou slamky, čím sa voda dostane do minimálneho kontaktu so zubami.

Perlivé vody taktiež môžu spôsobiť problémy s tráviacom trakte. Tým, že môžu vytvoriť nadmernú produkciu plynu, spôsobuje nadúvanie a plynatosť. Aj doktor Simon Anderson odporúča, aby sme sa držali skôr obyčajných vôd. Sýtené nápoje môžu vyvolať nepríjemné pálenie záhy. Môžu vytvoriť tlak v žalúdku, čo zvyšuje šancu, že sa žalúdočné šťavy budú vracať nahor.

Čítajte tiež: Túto chybu už nikdy neurobte: Plastové fľaše by sme mali len raz použiť!

2015-08-10 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia