Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sprcha po opaľovaní ako najväčšia chyba? Toto už nerobte, inak vám to telo čoskoro zráta!

Pri opaľovaní
Pri opaľovaní "nasávate" aj dôležitý vitamín D zo slnka! (Zdroj: thinkstock.com)

V týchto horúcich dňoch je priam hriech neužívať si slnečné lúče na pláži alebo kdekoľvek pri vode. Pri opaľovaní sa však deje v našej pokožke toho oveľa viac, ako sa myslíte. Vaše telo doslova "nasáva" elixír života.

Prečo je dôležitý?

Ak ho máme nedostatok, môžu nám ochorieť kosti a hrozí osteoporóza! Jeho príjem je totiž potrebný pre dobré vstrebávanie a využitie vápnika a fosforu. Taktiež vplýva na imunitný systém a chráni nás pred infekciami, nádormi a autoimunitnými ochoreniami. Ide o dôležitý vitamín D, ktorým by mal byť zásobený každý ľudský organizmus! Vitamín D síce môžeme získať zo stravy, no 90 % ho vytvára koža. Jeho hladiny v tele zvýšite, ak vystavíte svoju pokožku slnečnému žiareniu! Jeho nedostatok sa dokonca spája v zime s výskytom prechladnutia a chrípky. Využite toto letné obdobie a doplňte svoje telo o slnečný vitamín D!

Súčasťou vitamínu D sú dve zložky - vitamín D2, ktorý vyrábajú kvasinky a tie sa potom pridávajú do potravín a vitamín D3. Ten produkuje organizmus po vystavení pokožky slnečnému žiareniu. Vitamín D3 je údajne silnejší ako vitamín D2.

Sprchu vynechajte

Ako vlastne získame tento dôležitý vitamín? Pri opaľovaní prenikne UVB žiarenie do našej pokožky. Keď sa to stane, pokožka premení derivát cholesterolu v pokožke na vitamín D3. A tu je ten problém. Nestane sa tak ihneď. Kým sa vitamín absorbuje z povrchu pokožky do krvného obehu, nejaký čas to potrvá. Ani zďaleka to nebudú 1 či 3 hodiny! Celý proces trvá približne 48 hodín.


Nezahadzujte plavky: Prečo povedať NIE nudapláži vás zaskočí!


Za toľko hodín sa zvyknete niekoľkokrát umyť a osprchovať. A toto je tá chyba! Ak si počas tých 48 hodín dáte sprchu, pričom použijete mydlo alebo sprchový gél, tak zo seba vitamín D zmyjete zo svojej pokožky. Pre niekoho je to zrejme neuskutočniteľné, ale celé dva dni po opaľovaní by ste nemali použiť sprchový gél, ani mydlo! Samozrejme, časti tela ako priestor pod pazuchami či chúlostivé miesta, majú výnimku. So sprchou by ste preto mali počkať aspoň niekoľko hodín..

Samozrejme, že tak nemusíte robiť stále, ak sa chodíte v týchto dňoch každý deň opaľovať. No raz za čas dopriať telu poriadnu dávku vitamínu D nezaškodí...

Dôkaz

Možno to vysvetliť na zaujímavom príklade, ktorý to potvrdzuje. Hawajskí surferi sú neustále celé dni na slnku a napriek tomu majú menšie zásoby vitamínu D v porovnaní s plavčíkmi. Tak, ako sú telá surferov stále vystavené slnečnému žiareniu, zároveň prichádzajú často do kontaktu s vodou. Plavčíci sú vo vode menej často, preto majú hladinu vitamínu D až 100 ng/ml, zatiaľ čo surferi len okolo 70 ng/ml.

Čítajte tiež: Pitie obľúbenej citrónovej vody sa vám v lete nemusí vyplatiť: Stáva sa z nej vtedy nepriateľ!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9