Populárne kávovary s temnou stránkou? Čo sa vraj skrýva v náplniach od kávy!

Doprajte si lahodnú kávu z kávovaru!
Zdroj: profimedia.sk
2014-12-18 21:29:00

Mnohí ho radi využívajú, lebo tak ušetria čas a nemusia mať skúsenosti barmanov. Výsledkom je voňavé espresso či kávový nápoj s lahodnou mliečnou penou. Medzi ľuďmi je kávovar obľúbený, preto si ho nejeden z nás nájde pod vianočným stromčekom. Zatiaľ čo si život bez kávovaru nevedia mnohí predstaviť, iní ho považujú za hrozbu!


Pár sekúnd stačí na to, aby sme mali šálku espressa s krémovou penou. No kto by populárne kávovary nemiloval, keď mu môžu tieto stroje vyrobiť expresne rýchlo lahodnú kávu? Jediné, čo treba spraviť, je doplniť kávovar vodou a vložiť kapsuly. A tu nastáva problém, aspoň podľa niektorých médií.

Nebezpečné látky v téglikoch?

Náplne do kávovarov sú vyrobené z plastu. Plast je už dlhé roky omieľanou témou v súvislosti so škodlivými účinkami na ľudský organizmus. Dlhé roky sa objavovali nové a nové štúdie a výskumy, ktoré sa točili okolo možných škodlivých účinkov bisfenolu A (BPA), až ich napokon veľa firiem odstránilo zo svojich výrobkov. V plastoch sa však najnovšie nachádza množstvo iných nebezpečných látok, ktoré nahrádzajú BPA!

S plastmi prichádzame každý deň do kontaktu. Pijeme z nich, jeme, jednoducho stále s nimi nejakým spôsobom zaobchádzame, takže boli navrhnuté tak, aby boli bezpečné aj pre použitie v potravinárskom priemysle. Hovorilo sa síce o tom, že látky z plastov prechádzajú do jedál a nápojov, no napokon sa ukázalo, že len malá časť z nich unikla do pokrmov.

Obavy však prichádzajú v súvislosti s ich používaním. Bezpečné sú vtedy, ak ich bežne používame a skladujeme v nich napr. chladené nápoje a potraviny. Ak ich vystavíme horúcej vode,  či mechanickému poškodeniu, vtedy vraj do potravín uniká viac škodlivín, pri každom použití ide až o tisícnásobne väčšie množstvá!

Určite sa vám neraz stalo, že ste vychladenú minerálku v plastovej fľaši nechali v aute počas horúceho dňa. Neskôr ste sa po ňu vrátili, no zistili ste, že pijete všetko, len nie minerálnu vodu. Chutilo to ako nejaká umelá hmota? Umelá hmota to aj bola!

Hyalook je roztok na všetky druhy mäkkých kontaktných šošoviek, ktorý zabezpečuje väčšiu vlhkosť a komfort pri dotyku s okom.

Záťaž pre naše telo

A čo sa stane s kávou zabalenou v plaste? V kávovare je zohriata a naservírovaná do šálky. Aj vtedy unikajú škodlivé látky z plastov do nápoja! Realitou je, že kávové tégliky sa nerecyklujú. Nenájdeme na nich recyklačný kód, takže nevieme, aká chemikália sa v nej nachádza.

Tak ako neexistuje adekvátny výskum, ktorý by s istotou tvrdil, že sú zdravotne nezávadné, nie je ani ten, ktorý by potvrdil ich škodlivosť.

Napriek tomu sa uvádza na nejednom webovom portály, že ak budeme dlhodobo piť horúcu kávu z plastových téglikov, vystavíme svoj organizmus molekulám, napodobňujúcich estrogén. Ide pritom o veľkú záťaž pre naše telo! Navyše, viaceré štúdie ukázali, že chemikálie v plastoch môžu narušiť metabolizmus, znižujú počet spermií a dokonca vedú k obezite!

Koniec kávovarom? Nie!

Znamená to, že sa máme vzdať pohodlia a teda aj kávy v téglikoch a zahodiť celý kávovar? Určite nie. Podľa výživového poradcu nie sú plastové nádobky na kávy škodlivé.

„Podľa môjho názoru plasty, ktoré sú použité pri výrobe dotknutých kávových nápojov, sú dostatočne odskúšané na odolnosť vriacej vody, aby nedeštruovala plastové zložky a tým nevnikali do spomínaných nápojov.  Samozrejme odporučenie pre tých, ktorí neveria legislatíve resp.  kontrolným úradom odporúčam, aby si jednoducho pripravili kvalitnú kávu z výberu najlepších kávových zŕn, ktoré dodajú veľké spektrum zdraviu prospešných látok,“ povedal Ing. Libor Javro.

Za každých okolností sa však oplatí byť obozretní a starostlivo si vybrať daný produkt či zariadenie. A to sa netýka len kávovaru..

Aurecon ušné kvapky s peroxidom zmäkčujú a rozkladajú stvrdnutý ušný maz na dobrné čiastočky a jemne uvoľňuje kyslík uľahčujúci odstránenie mazu.

2014-12-18 21:29:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia