Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravda o liečivom cesnaku: Zistite, kedy fungujú jeho účinky na sto percent!

Nie je jedno, kedy si pochutnáte na cesnaku.
Nie je jedno, kedy si pochutnáte na cesnaku. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď páchne, je výborný proti vírusom, vysokému tlaku a tiež proti zrážanlivosti krvi. Táto zdravá potravina však nemusí mať stopercentnú účinnosť. Ak z cesnaku chcete vyťažiť čo najviac, dávajte si pozor, kedy a ako ho konzumujete!

Radšej sa pred tým najedzte

Nalačno alebo na plný žalúdok? Budete prekvapení, ako na tom veľmi na záleží. Nie je jedno, či si pochutnáte na cesnaku po tom, ako ste sa práve najedli, či naopak na prázdny žalúdok. Aj keď sa o tejto téme už čo-to popísalo, človek sa v množstve protichodných informácií len ťažko vyzná a nevie, čomu má veriť.

Hovorí sa hlavne o tom, že cesnak je najúčinnejší vtedy, ak si ho dáte nalačno. Vraj práve v prázdnom žalúdku je "pánom situácie". Na baktérie pôsobí bez obmedzenia, pomáha bojovať proti hnačke, odstraňuje žalúdočné problémy a zmierňuje tvorbu žalúdočných kyselín, ktoré sa v žalúdku hromadia, keď máte stres. Cesnak nalačno pôsobí údajne preventívne proti žalúdočným vredom. Je to však pravda? Podľa výživového poradcu ide o nezmysel! Práve v tomto prípade sa prejavuje odvrátená stránka cesnaku.

"Nemám konkrétne k tomuto poznatok, že cesnak blahodarne účinkuje na steny žalúdka, skôr má opačný efekt, v niektorých prípadoch môže vyvolať navýšenie kyseliny žalúdočnej a podráždiť vredy žalúdka. Preto ľudia, ktorí majú problémy so sliznicami stien žalúdka alebo dvanástnika by mali obmedzovať konzumáciu cesnaku.  Avšak cesnak má veľmi silný antiseptický účinok, preto je veľmi vhodný pre odstraňovanie mikrobiálnych nákaz organizmu," povedal nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Cesnak na prázdny žalúdok preto radšej neskúšajte. Skôr si dávajte pozor na to, ako ho skladujete. Nechajte ho zavesený na vzduchu v nejakom košíku v najchladnejšej miestnosti v byte.

Okysličte ho

A kedy má cesnak naozaj stopercentný účinok? V surovom stave! Najideálnejšie vtedy, keď ho pred zjedením okysličíte. Pohrýzte ho, popr. struk predtým nakrájajte a chvíľu nechajte okysličiť. Ak to takto budete stále robiť, môžete si byť istí, že po čase pocítite na vlastnej koži jeho úžasne pozitívne zdravotné účinky!

Trápi vás vysoký krvný tlak alebo sa potrebujete zbaviť baktérií? Cesnakový olej Super Garlic Oil obsahuje prírodný extrakt z cesnaku, ktorý si hravo poradí s týmito neduhmi! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9