Jedovaté ryžové chlebíky? Negatívna stránka populárnej diétnej potraviny!

Ryžové chlebíky môžu obsahovať arzén!
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-11 20:55:00

Kto by nepoznal tieto chlebíky, ktoré majú pre svoj vzhľad a textúru prívlastok „polystyrénové“? Sú obľúbené kvôli jednoduchému prenášaniu a svojou trvanlivosťou. Naoko zdravé, no skutočnosť môže byť iná!

Obsahujú ťažký kov

Môžete ich „chrúmať“ na raňajky, desiatu i na večeru. Sú však naozaj také zdravé, ako vyzerajú? Nemusí to tak byť, hlavne, ak sa to týka ryžových chlebíkov pre deti! Vedci z Veľkej Británii prišli na šokujúci záver po tom, ako otestovali pufované výrobky z ryže pre deti. „Na mušku“ si vzali 81 týchto chlebíkov, z ktorých až 58 percent obsahuje vysoké množstvo ťažkého kovu - arzénu. Neprešiel približne každý druhý výrobok, pričom niektoré prekročili odporúčaný limit až o 150 percent! Čo je na tom najhoršie, medzi nimi boli aj bioprodukty.

Onedlho budú stanovené limity

Britskí vedci pritom vychádzali z čísel, že by pre dospelých mohla byť stanovená hranica  maximálne 0,2 mikrogramu a pre deti 0,1 mikrogramu arzénu. V Európe totiž nie sú určené limity pre obsah arzénu v ryži, no už sa pripravuje nová legislatíva.

„V Európskej únii ani v Slovenskej republike nie je pre arzén v ryži stanovený max limit. Európska komisia vypracovala s pomocou niektorých členských štátov a Úradu pre potraviny štúdiu o obsahu arzénu v ryži a ryžových výrobkoch. UK sa na tejto štúdii podieľala. Na základe tejto iniciatívy EK navrhuje novú legislatívu, kde budú limity stanovené. Nová legislatíva bude zrejme platiť od 1. júla 2015,“ povedala Mgr. Paulína Komarová, hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Nosičom arzénu je hlavne ryža

Arzén pritom patrí medzi najdôležitejšie prvky, ktoré sa dostávajú do potravinového reťazca a spôsobujú kontamináciu potravín. Nachádza sa v nich v dvoch formách, v organickej a anorganickej, ktorá je toxickejšia a môže viesť až k rakoviny kože! Výsledky z Monitoringu spotrebného koša, ktorý sa zameriava najmä na zisťovanie príjmu jednotlivých cudzorodých látok do organizmu človeka za účelom zhodnotenia expozície obyvateľstva SR cudzorodými látkami z potravín, ukázali, že nosičmi tohto ťažkého kovu je hlavne ryža, ale tiežmlieko, múka, pivo a zemiaky. Ryža zvykne byť pestovaná „na zaplavených poliach“, preto má vyššiu tendenciu ku kumulácii látok rozpustených vo vode vrátane arzénu.

Aj keď veľké množstvo arzénu zistili britskí vedci, mali by sme byť obozretnejší.

„Vzhľadom na to, že ryža sa na Slovensko dováža z iných krajín, Slovensko víta sledovanie tohto zdraviu nebezpečného prvku, arzénu,“ dodala Mgr. Paulína Komarová.

Čo môže spôsobiť?

Inhalácia veľkého množstva arzénu môže vyvolať celý rad zdravotných problémov, od bolesti hrdla, podráždenie pľúc či dokonca smrť! Ak je človek vystavený nízkej koncentrácii, vyvolá uňho zníženie schopnosti tvorby červených a bielych krviniek, zvracanie, arytmiu, poškodenie krvných doštičiek alebo bodavý pocit v končatinách. Dlhodobá inhalácia spustí stmavnutie pleti, či tvorbu bradavíc na dlaniach alebo chodidlách. Anorganický arzén môže byť vinníkom za vznik rakoviny pľúc, pokožky, močového mechúra či pečene!

O tom, že arzén je nebezpečný svedčí jeho klasifikácia ako karcinogén na základe preukázaného účinku na vzniku rakoviny kože!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-11 20:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia