Ide len o komerčný trik? V čom spočíva tajomstvo funkčných potravín!

Aj vy vyberáte poctivo, čo do nákupného košíka vložíte?
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-10 06:00:00

Funkčné alebo obohatené potraviny nie sú až tak známe. Ako ich spoznáte? Čo takéto potraviny presne znamenajú? Naozaj nám môžu pomôcť zlepšiť zdravie?

Výrobca takýchto potravín zabezpečuje, že výrobok prešiel laboratórnou analýzou. Garantuje, že potravina obsahuje minimálne množstvo nezdravých živín ako je cukor, soľ alebo nasýtené tuky.

Takzvané fortifikované potraviny sú obohatené potraviny ako napríklad rastlinné maslá, ktoré obsahujú vitamín A alebo D, či chlieb s pridaním semien. Je ich veľa a môžete sa s nimi stretnúť na pultoch potravín dennodenne. Pri výrobe sa do nich pridávajú živiny, o ktoré prišli pri výrobe, prípadne také, ktoré ľuďom dlhodobo chýbajú (jód).

Čo je ich cieľom?

Úlohou funkčných potravín je preventívne pôsobenie. Mali by posilňovať imunitu alebo prispievať k vyváženej črevnej mikroflóre. Ak chcete, aby mali tieto potraviny pozitívny účinok na váš organizmus, mali by ste ich konzumovať pravidelne.

Niektoré funkčné potraviny by ste našli aj vo svojej chladničke. Jogurt so živými baktériami sľubuje priaznivé účinky na zdravie v podobe vitamínov, minerálov, stopových prvkov a hlavne bakteriálnych kultúr. Taktiež jogurt bez laktózy patrí medzi funkčné potraviny.

Baktérie mliečneho kvasenia

Niektoré kyslomliečne výrobky, ako sú jogurty alebo acidofilné mlieko, obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre. Napríklad obilninové nápoje s kalciom, vajcia nosníc, kŕmených zmesami s prídavkom omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, sušienky s amarantom alebo chlieb s vysokým obsahom beta glukánov.

Čo medzi nich nepatrí?

Medzi funkčné potraviny nepatria ani výrobky určené na špeciálnu diétu (celiakia) alebo výživové doplnky, ako sú vitamínové tablety, kokteily na chudnutie alebo rozpustná vláknina. Müsli tyčinka je považovaná za zdravú potravinu, avšak nie je to vždy tak. Je v nej veľa cukru a tým máčaným v jogurtovej poleve sa radšej vyhnite!

Kupujte si potraviny, ktoré vám zabezpečia potrebný denný príjem kalórií, neprejedajte sa a hlavne dbajte na ich kvalitu. Tak si zabezpečíte zdravý jedálniček a ochorenia sa vám vyhnú.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-10 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red.

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia