Koniec s drobiacim sa chlebom: Triky, ako vydrží dlho čerstvý!

Udržte si chlieb dlho čerstvý!
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-18 19:00:00

Každý to pozná. Chcete si pochutnať na pečive, no zistíte, že namiesto neho máte nejakú podivne drobiacu sa hmotu. Chuť vás okamžite prejde. Kde je ten čerstvý a voňavý chlieb, ktorý ste kupovali len pred dvoma dňami?

Veľmi záleží na tom, ako chlieb skladujete. Môžete si kúpiť správne vyrobený a dostatočne prepečený chlieb, no ak ho doma zle skladujete, rýchlo dôjde k fyzikálne-chemickým zmenám. Jednoduchšie povedané, potravina starne.

Postupne sa mení škrob, ktorý prechádza z gélovitej štruktúry do štruktúry kryštalickej. Vtedy sa z vláčneho chleba stane veľmi dobre známa drobiaca sa hmota, čo spôsobuje vytrácanie vody. Čo robiť pre to, aby zostal čo najdlhšie čerstvý?

Kde ho uskladniť?

Chlieb sa drobí pri teplote 0 až 10 °C, preto ho nikdy neskladujte v chladničke! Pozor však na jeho uchovanie vo vyšších teplotách, kedy môže dôjsť k plesniveniu. Najlepšia je teplota 20-25 °C v tmavom prostredí. Nezabúdajte ho ochrániť pred negatívnym pôsobením svetla a vzduchu.

„Pre dlhotrvajúce zachovanie čerstvosti chleba je potrebné čo najviac znížiť účinok vzduchu, vlhkosti, svetla a výkyvov tepla na pekárenské výrobky. Najideálnejšie je uskladniť chlieb v nádobách na to určených (chlebníky), ktoré zabraňujú prieniku vymenovaných faktorov na pekárenské výrobky,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Čistiť a čistiť

Nádobu, kde máte pečivo, je nutné pravidelne čistiť. Môžete použiť aj dezinfekčné prípravky, vďaka ktorým sa zbavíte niektorým druhom plesniam, ktoré sú veľmi odolné.

Nekrájajte ho dopredu

Nikdy nekrájajte chlieb hneď, ako si ho kúpite. Urobte tak len vždy bezprostredne pred spotrebou a použite na to správny nôž. Ten by mal byť zúbkovaný s tenkým ostrím. Nezabúdajte, že pri krájaní netlačíte na pečivo, ale režete.

Plochou rezu na podložku

Máte nakrojený chlieb? V tom prípade veľmi záleží na tom, ako ho uložíte. Plocha rezu by za každých okolností mala byť na čistej a rovnej podložke. Stred chleba bude vláčny a kôrka pevná!

Pomôže jablko i zemiak

Skúste do nádoby na pečivo pridať rozkrojené jablko! Budete prekvapení, čo sa stane s chlebom. Bude vláčnejšie a nevyschne tak rýchlo. Kúsok surového zemiaku sa zase postará o to, že vám nebude plesnivieť. Dobrú chuť!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-18 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia