Tragické zámeny: Nemýľte si jedlé huby s týmito smrteľnými druhmi!

Dávajte si pozor na to, aká huba skončí vo vašom košíku.
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-24 06:00:00

Ten, kto sa vyberie na huby, takmer určite neobíde naprázdno! Môže za to teplé a daždivé počasie, ktoré vládlo v uplynulých týždňoch. Okrem výborných jedlých húb však môžete naraziť aj na nebezpečné smrteľne jedovaté druhy. Takto ich spoznáte!

Podľahli ste hubárskej vášni? Vďaka dažďom počas letných mesiacov je tohtoročná hubárska sezóna pre milovníkov húb úspešná. Nejedno srdce hubára zaplesá, ak narazí na bohaté nálezisko húb. Potešia nielen chuťové poháriky, ale majú aj vysokú výživovú hodnotu. Samozrejme, platí to len v prípade, ak ste si do košíka nevložili jedovaté huby.

Každý, kto zbiera huby, by mal poznať nielen bežné jedlé huby, ale aj najnebezpečnejšie jedovaté a im podobné jedlé huby!

Zákerná muchotrávka zelená

Zberači si smrteľne jedovatú muchotrávku zelenú obyčajne pomýlia s plávkou. Bielu formu muchotrávky zelenej neraz považujú za pečiarku, ľudovo nazývanú šampiňón, prípadne za bedľu.

Muchotrávka zelená má pritom tri výrazne znaky, ktorými sa jasne odlišuje od iných druhov húb. Sú to biele lupene, prsteň a kalich smrti. Aj plávka má biele lupene, ale prsteň a kalich smrti jej chýbajú,“ upozorňuje PharmDr. Silvia Plačková, PhD., MPH, vedúca z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Mladé šampiňóny sa nesmú zberať, lebo lupene plodníc sú ešte biele. Až staršie kusy nadobudnú ružový alebo hnedý odtieň a huby navyše príjemne voňajú.

"Muchotrávka zelená je natoľko zákerná, že prvé príznaky otravy - vracanie a hnačky - sa dostavia najskôr po šiestich až dvadsiatichštyroch hodinách od konzumácie! Obsahuje niekoľko toxínov, z ktorých najjedovatejší je amanitín, poškodzujúci bunky pečene," povedala Silvia Plačková.

Ďalšie nebezpečné huby

Okrem muchotrávky zelenej, ktorá je najnebezpečnejšia, sa vyskytujú aj otravy muchotrávkou tigrovanou, ktorú si ľudia zamieňajú s jedlou muchotrávkou červenkastou alebo bedľou. Príznaky po otrave muchotrávkou tigrovanou sú závraty, halucinácie, ospalosť, hlboký spánok alebo bezvedomie. Rovnako nebezpečná je však aj muchotrávka biela a končistá, ktorú si hubári často zamieňajú za pečiarky - šampiňóny. 

Ako sa vyhnúť otrave?

Odborníčka upozorňuje, že ak huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité! Tie majú na spodnej časti klobúka rúrky - (ľudovo „špongiu“) ako napr. dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté, zato muchotrávka zelená, muchotrávka biela a končistá sú nebezpečné. Patria medzi lupenaté huby, majú na spodnej časti klobúka biele lupene!

Ak si nie ste stále istí, čo ste nazbierali, môžete využiť služby hubárskej poradne, ktorá je vo väčších mestách. Chcete nazbierať dobré jedlé huby? Pomôže vám tiež kniha Abeceda hubára, vďaka ktorej váš zber húb skončí úspešne! 

Pri každom podozrení na otravu hubami je nevyhnutné ihneď vyhľadať lekársku pomoc a nič neliečiť doma! Čím skôr príde človek k lekárovi, tým väčšia je šanca na záchranu života.

Našli ste parádny hubársky úlovok? Posielajte nám ich fotografie na emailovú adresu tipy@topky.sk a my tie najlepšie odmeníme!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Fotogaléria

2014-09-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, Ntic.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia