Odvrátená stránka citrónu: Málokto vie, že nám môže ublížiť!

Citróny sú vitamínovou bombou, no niekedy nám môžu aj ublížiť.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-17 20:00:00

Aj keď sa citróny často skloňujú v súvislosti s pozitívnymi zdravotnými účinkami na ľudský organizmus, o ich negatívnej stránke sa už príliš nehovorí. Pritom nám niekedy môžu uškodiť!

Citróny a limetky obsahujú koncentrácie kyseliny citrónovej, prírodnej konzervačnej látky. Tá sa používa ako dochucovací prostriedok jedál a nealkoholických nápojov. Vďaka nej majú potraviny kyslú chuť. Kyselina citrónová môže byť nebezpečná, ak ju užijeme vo vysokých koncentráciách a množstve. Dokonca sa ňou človek môže predávkovať!

Ako sa prejaví predávkovanie?

Ak to človek preženie s kyselinou citrónovou, môžu sa objaviť nepríjemné zdravotné komplikácie. Väčšinou môže ísť o bolesti žalúdka, hnačku, nevoľnosť či bolesti v oblasti brucha. Nadmerným užitím kyseliny citrónovej napr. konzumovaním samotných citrónov môže dôjsť aj k poškodeniu zubnej skloviny. Vhodnou prevenciou je včasné vyčistenie zubov. Ako všetky kyseliny, pri kontaktu s okom vyvolá dráždivú reakciu. Netreba to podceňovať, nakoľko vo väčšej koncentrácii a množstve môže spôsobiť až oslepnutie.

Predávkovať sa však určite nemôžete z jedného citróna. Iné by to bolo v prípade konzumácie veľkého počtu citrusových plodov.

"Desať citrónov, to už je veľa. To by mohlo mať dopad na gastrointestinálne obtiaže," upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Pozor by ste si mali dávať aj pri chemicky vyrobenej kyseliny citrónovej.

"Problémy môžu nastať pri užívaní koncentrovanej, chemicky vyrobenej kyseliny citrónovej, ktorá môže pri extrémnom predávkovaní spôsobiť rad nežiaducich účinkov, od problémov s trávením ako bolesť žalúdka, hnačky, vracanie a začervenanie pokožky," upozorňuje nutričný špecialista.

Rakovina?

Kyselinu citrónovú nájdete na zozname éčok, označuje sa E 330. Medzi ľuďmi sa rozšírila správa, že je kyselina veľmi nebezpečná a spôsobuje rakovinu. V skutočnosti však ide o veľký omyl! Aj keď tomu mnohí uverili, ide o zlú informáciu. S kyselinou citrónovou sa spája vedec Hans Krebs, ktorý popísal, že táto kyselina je súčasťou vnútrobunkového dýchania. Krebs je po nemecky rakovina, čím vznikla poplašná správa, že by kyselina citrónová bola rakovinotvorná látka..

Napriek uvedeným skutočnostiam o kyseline citrónovej sa citróny stále zaraďujú medzi najzdravšie ovocie, ktoré zatočí s mnohými neduhmi. 

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-17 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia