Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začala sa burčiaková sezóna: Spoznajte skutočnú kvalitu hroznového muštu!

Všímajte si farbu a chuť burčiaku, tak spoznáte jeho kvalitu.
Všímajte si farbu a chuť burčiaku, tak spoznáte jeho kvalitu. (Zdroj: SITA)

Koniec leta je poznačený duchom pravej burčiakovej atmosféry! Ako však zistíte, či ste si kúpili kvalitný hroznový mušt? Pri výbere burčiaku sa radšej riaďte farbou a chuťou ako najnižšou cenou!

Farba

Farba burčiaku by mala byť bielo-žltá s nádychom dozelena. Ak je z modrého hrozna, prezradí ho rubínová až tmavočervená nepriehľadná farba.

Narazili ste na nápoj sfarbený dohneda či oranžovo-hnedý? V tom prípade je nekvalitný, zoxidovaný a bez síry. Tmavý burčiak so sedimentom na dne fľaše len svedčí o tom, že nebol odkalený. Kal pritom môže obsahovať zvyšky šupiek či postrekov. Dajte si na to pozor a nenechajte sa zmiasť vinárom!

Vôňa

Pravý hroznový mušt by mal mať ovocnú vôňu. Pravdepodobne zacítite muškátové tóny, za čo môžu použité odrody. V ideálnom štádiu kvasenia ponúka harmóniu cukru a kyselín. Nesmie páchnuť po hnilobe!

Chuť

Chuť kvalitného burčiaku sa dá ťažko identifikovať. Určite by však nemal byť veľmi sladký, trpký, ale ani horký. Mal by mať skôr jemne sladkú až nakyslú, jemne perlivú chuť.

Kde ho kúpiť?

Pravdou je, že každý rok sa zlepšuje kvalita burčiaku. Zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi by bolo riskantné kupovať burčiak od predávajúcich pri cestách, dnes by to už nemal byť problém. Aj keď sa stále medzi nimi nájdu takí, ktorí dokážu dokonale oklamať nevinných zákazníkov. Ak túžite po kvalitnom nápoji, dobre spravíte, ak si to namierite do miestnej vinotéky či vinárstva. Práve tam vám vinár dá burčiak priamo zo suda, v ktorom sa nachádza nápoj v tom najlepšom štádiu.

Kedy ho vypiť?

Ak už máte chutný nápoj, neskladujte ho doma príliš dlho! Keďže kvasný proces prebieha naďalej, mali by ste ho vypiť čo najskôr. Len tak ulahodíte svojmu organizmu a doplníte si vitamíny skupiny B a zlepšíte činnosť srdca.

V dnešnej dobe je množstvo podvodníkov, ktorý dokážu obhájiť aj to, prečo je ich burčiak hnedý či zakalený, len aby ho predali. Nenechajte sa oklamať falošnými burčiakmi podozrivého pôvodu a zlej kvality. Obsahujú veľmi málo hrozna a o to väčšie zanechávajú bolesti hlavy. Kupujte ich od osvedčených predajcov!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9