Krutá pravda o koktailoch z najznámejšieho fastfoodu: Od mlieka majú ďaleko!

Mliečny shake z McDonaldu nie je z mlieka.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-01 07:00:00

Najznámejší fastfood je v poslednom čase neustále obviňovaný z používania a pridávania bizarných zložiek do výrobkov. Najnovšie sa zistilo, že mliečny shake, ktorý je medzi ľuďmi obľúbený, má od mliečneho výrobku veľmi ďaleko!

Čo všetko obsahuje?

Vedci hodnotili zložky vo výrobkoch z fastfoodu. Pri mliečnych koktailoch odhalili, že obsahujú veľa cukru. Výrobcovia ich do nich údajne pridávajú preto, aby sa neroztopili. Ďalej zistili, že sa skladá z týchto ingrediencií: mliečny tuk z odtučneného mlieka, cukor, srvátka, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, gumu guar, monoglyceridy a diglyceridy, celulózovú gumu, fosfát sodný, karagénan, kyselina citrónová, E129 - umelá jahodová príchuť.

Po mlieku ani stopy

Úrad kontroly a liečiv Food and Drug Administration (FDA) odporučil, aby fastfood prestal používať slovo "mliečny" pri svojich koktailoch, keďže sa mlieko v ňom nenachádza. Tiež upozornil, že ich shake obsahuje príliš veľa tuku.

Vedci testovali tento nápoj u ľudí, ktorí ho konzumovali po určitú dobu. Boli vytvorené dve skupiny, pričom v prvej skupine dostávali dobrovoľníci milkshake z fastfoodu a v druhej skupine rovnaké množstvo tuku v inej forme. Výsledok? Obe skupiny zaznamenali vysoký nárast hmotnosti!

Avšak, tí dobrovoľníci, ktorí konzumovali milkshaky z fastfoodu pribrali rýchlejšie ako ostatní. Tieto zistenia boli následne predložené odbornému kongresu, ktorý nakoniec dal fastfoodu právo používať slovo "mlieko" v shakoch. Zároveň odporučil, aby pridal 2% mlieka do shaku. Fastfood však tento návrh neprijal s tým, že by sa zvýšili ich náklady na výrobu a znížili zisky.

Momentálne je to v štádiu riešenia, či fastfood postihne nejaká sankcia alebo predsa len pridajú do svojho milkshaku nejaké to mlieko... 

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-01 07:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: worldobserveronline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia