Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo s vami urobia diétne nápoje? Všetko, len neschudnete

Diétne nápoje vôbec nie sú zdravé!
Diétne nápoje vôbec nie sú zdravé! (Zdroj: thinkstock.com)

Dávate do seba množstvo nealkoholických nápojov s označením "light" s čistým svedomím, že vďaka nim schudnete? Pravda bude bolieť, no diétne limonády vám určite nezaručia štíhlu postavu a zdravie. Práve naopak.

Zuby

Pitie troch a viac diétnych limonád denne zvyšuje riziko zubného kazu! V ústach sa vtedy vytvorí veľmi kyslé prostredie, pričom kyselina rozpúšťa sklovinu. University of Michigan vykonala analýzu dát z dentálnych prehliadok a zistila, že tí, ktorí pijú tri a viac diétnych limonád, majú zuby v oveľa horšom stave ako ostatní!

Nálada

Možno si to neuvedomujete, ale tieto nápoje ovplyvňujú vašu náladu. Ak si doprajete 4 alebo viac plechoviek limonád denne, máte o 30% väčšiu pravdepodobnosť, že prepadnete depresiám.

Srdce

Štúdia z roku 2012 jasne preukázala, že každodenné pitie diétnych nápojov zvyšuje riziko infarktu až o 43 %.  A srdce je bezpochyby najdôležitejším orgánom ľudského tela, bez ktorého by sme tu neboli. Stojí vám to naozaj za to?

Hmotnosť

Verte tomu, že tieto nápoje sa len „tvária“ diétne. V skutočnosti sú ich pravidelné porcie zodpovedné za zvýšené riziko obezity. Až o 41 % bude pravdepodobnejšie, že budete neskôr bojovať s nadbytočnými kilogramami.

Obličky

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 3 000 žien, potvrdila, že pitie aspoň dvoch diétnych nápojov denne je spojené s dvojnásobným rizikom ochorenia obličiek. Zaujímavé je, že pokles funkcie obličiek nespôsobilo množstvo cukru v limonádach, ale diétne sladidlá.

Cukrovka

Stačí, ak si dáte čo i len jeden tento nealkoholický nápoj denne a hneď máte zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 67 %! Ich hlavnou zložkou býva aspartam, čo je umelé sladidlo, ktoré sa spája so vznikom mnohých zdravotných problémov ako je cukrovka.  

Reprodukcia

Škodlivé sú nielen nápoje, ale i nádoby, z ktorých ich pijete. Fľaše a plechovky od diétnych nápojov obsahujú endokrinný disruptor bisfenolu A (BPA), ktorý môže zmeniť hormóny a znížiť tak plodnosť.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9