Tajomstvo ukryté v hranolčekoch z najznámejšieho fastfoodu: Čo jedávate?

Hranolčeky nie sú práve najzdravšie, vyhnite sa im!
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-16 14:45:00

Každý by predpokladal, že na výrobu hranolčekov sú potrebné zemiaky, olej a soľ. Lenže v známom fastfoode, ktorý je medzi ľuďmi veľmi obľúbený, sa používa až desať ingrediencií. Odhaľte tajomstvo ich zloženia!

Minulý rok sa rozhodol známy fastfood vyjsť s pravdou von! Chcel ostatných informovať o tom, ako sa vyrábajú ich pokrmy, aby si tým otvoril vzťah k zákazníkom. Na svojich internetových stránkach uverejnil zoznam zložiek a taktiež techniky spracovania. Teraz si posvietime na hranolčeky!

Čo obsahujú hranolčeky?

Zemiaky – Môžeme byť radi, že ide o prvú zložku.

Repkový olej – Veľa repkových olejov je v sučasnosti geneticky modifikovaných.

Hydrogenovaný sójový olej – Rovnako ako repkový olej, veľa sójových olejov sa teraz extrahuje z geneticky modifikovaných sójových bôbov. Proces hydrogenácie robí olej nasýtenejším a tým pádom nezdravým. Údajne predstavuje potenciálne ohrozenie pre človeka. Obsahuje látky, ktoré sú nebezpečné pre náš kardiovaskulárny systém!

Slnečnicový olej

Prírodná aróma – Prírodná aróma by mohla byť získaná z rastlinného zdroja, no vraj to nie je pravda. Môže obsahovať glutamát sodný (MSG), ktorý sa používa na zvýraznenie chuti, no predstavuje toxín pre naše telo!

Dextróza – Druh sladidla.

Kyslý pyrofosforečnan sodný - Konzervačná látka, ktorá sa postará o to, aby mali hranolčeky stále svoju krásnu zlatohnedú farbu.

Kyselina citrónová – Ďalší konzervant.

Dimetylpolysiloxán – Pod týmto krkolomným názvom sa skrýva prostriedok proti peneniu. Pri vysokých dávkach môže vyvolať nevolnosť.

Rastlinný olej na vyprážanie – Olej je zmesou, ktorá okrem iného obsahuje aj butylhydrochinón (TBHQ ). Ide o aditívum ropného pôvodu. Používa sa ako konzervačný prostriedok. Je nebezpečný, spája sa s astmou, kožnými problémami, hormonálnymi poruchami. Navyše, dlhodobé štúdie preukázali na zvieratách rakovinu a poškodenie DNA!

Ešte stále sa nechcete vzdať hranolčekov z fastfoodu?

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-16 14:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: care2.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia