Našiel sa liek na dlhovekosť: Táto potravina vám zaručí dlhý život

Vysokého veku sa dožijete vďaka konzumácii orechov.
Zdroj: sxc.hu
2013-11-29 16:00:00

Kto z vás by nechcel dlho žiť? Zrejme každý, no len málokomu sa to podarí. Našťastie, dĺžku nášho života máte z veľkej časti vo vlastných rukách. Môžete ju ovplyvniť svojim každodenným životom, postojom k životu a celkovým životným štýlom. Výskumníci zistili, ktorá potravina prispeje k dlhému životu. Najrozsiahlejšia štúdia zameraná na tému dlhovekosti potvrdila, že by ste mali do svojho jedálnička zaradiť orechy.

 

Výsledky výskumu prekvapili

Harvardskí vedci skúmali až 30 rokov 119-tisíc mužov a žien. Dospeli k zaujímavému výsledku, ktorý prekvapil aj ich samých. Prišli na to, že u tých, ktorí konzumujú orechy, je pravdepodobnosť úmrtia o 20 percent menšia ako u ostatných, ktorí ich nemajú ako súčasť svojho jedálnička.

Dôležité je ich konzumovať niekoľkokrát do týždňa. Ak si ľudia dopriali orechy aspoň sedemkrát do týždňa, riziko úmrtia na ochorenie srdca kleslo až o 29 percent. Taktiež riziko úmrtia na zákernú rakovinu kleslo o 11 percent v porovnaní s ľuďmi, ktorí do svoji úst nedali ani jeden orech.

Iná štúdia zase zistila, že stačí zjesť hrsť orechov každý deň a znížite výskyt infarktu až na polovicu.  

Ktoré sú najzdravšie?

Existuje niekoľko druhov orechov. Ktoré sú potom na konzumáciu najvhodnejšie? Patria sem hlavne vlašské, arašidové, pistáciové orechy a tiež mandle, ktoré vám predĺžia život. Pri realizácii výskumu vedci neprihliadali na to, či boli orechy pražené alebo surové, či solené alebo pripravené na oleji.  

Čo ponúkajú jednotlivé druhy orechov?

Orechy sú veľmi zdravé. Strava obohatená o vlašské orechy znižuje hladinu cholesterolu, čo dokázalo až 13 štúdií. Stačí, ak si dáte 30 g týchto orechov denne a výsledky uvidíte už po mesiaci! Kešu orechy sú tiež zdraviu prospešné, majú dvakrát viac železa než hovädzie mäso. Železo je pritom pre ľudský organizmus mimoriadne dôležité, pomáha roznášať kyslík v tele. Za kešu orechmi nezaostávajú ani arašidy, ktoré pomáhajú chudnúť. Vďaka tukom, bielkovinám a vláknine vám pomôžu udržať pocit sýtosti na dlhšiu dobu.

Ak vás trápi vysoký krvný tlak, tým pravým orechovým sú pre vás pistácie. Obsahujú veľa draslíku, čo pomáha k úprave krvného tlaku, keďže draslík otupuje účinky soli. Prevenciou rakoviny sú para orechy. Tento najbohatší zdroj selénu pomáha chrániť bunky. Vyššia hladina selénu bola spojená so znížením rizika vzniku niektorých druhov rakoviny. Vysoký obsah horčíku, ktorý hrá veľkú rolu pri regulácii hladiny cukru v krvi, majú zase mandle. Vhodné pre cukrovkárov! Chcete podporiť celkovo svoje zdravie? Dajte si lieskové orechy. Sú najbohatším prírodným zdrojom vitamínu E, taktiež obsahujú vlákninu, vápnik, horčík, zinok a kyselinu listovú.

Rozhodne prospejete svojmu zdraviu, ak si dáte orechy!

2013-11-29 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: seacoastonline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia