Tajomstvo výroby koly odhalené: Aké desivé prísady obsahovala?

Kola kedysi obsahovala prísady ako víno alebo kokaín.
Zdroj: photl.com
2013-10-22 06:00:00

Na trhu je už od roku 1886 a má nezameniteľnú chuť. Reč je o celosvetovo obľúbenej kole, ktorú si dopraje priemerný človek približne raz za 4 dni. Ako prvá ju predávala lekáreň Willisa Vanabla za 5 amerických centov. Prísady, ktoré sa používali v tomto sladkom bublinkovom nápoji sa v priebehu rokov menili. Spočiatku dokonca obsahoval také kontroverzné ingrediencie, ako víno alebo kokaín.

 

 

Benzén

Benzén patrí medzi kontaminanty, u ktorých sa zreteľne preukázal karcinogénny účinok na človeka. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny ( IARC ) klasifikovala benzén ako humánny karcinogén skupiny 1. Ide o organickú zlúčeninu so sladkým zápachom, ktorá je prirodzenou zložkou nafty, benzínu a tabakového dymu. A to už neznie práve najlepšie.

Kyselina fosforečná

Táto kyselina sa používala k spracovaniu ropy a pri úprave kovov. Nájdete ju nielen v kole, ale i v iných nealkoholických nápojoch, kde sa často označuje ako E338. Táto stredne silná kyselina je taktiež dôležitou surovinou pre výrobu zmesi s názvom trojitý superfosfát, čo je minerálne hnojivo.

Alkohol

Čítate dobre. Kola, ktorú teraz pijú stovky detí, kedysi obsahovala alkohol. Bolo to hlavne v jej začiatkoch, kedy jednou z prísad bolo víno. Našťastie sa postupne vytratilo. Aspoň by to tak malo byť.. Podľa výskumu uskutočneného francúzskym Národným inštitútom pre ochranu spotrebiteľov sa totiž ešte nepatrné množstvo alkoholu v kole nachádza dodnes! Aby ste ho však cítili a opili sa, museli by ste skonzumovať až 13-tisíc plechoviek naraz. Takže žiadny strach.

Bisfenol A

Pri výrobe koly sa používala organická chemická zlúčenina Bisfenol A, ktorá sa inak využíva pri výrobe plastov. A to nie je zďaleka všetko. Má široké využitie – nájdete ju v CD a DVD, dojčenských fľašiach, plastových príboroch, dóz na potraviny, ale aj v stomatológii, stavebníctve či v elektronike. Výsledky štúdie realizované v USA v rokoch 2003 – 2006 a publikované v novembri 2010 nasvedčujú tomu, že bisfenol A má negatívne účinky na fungovanie imunitného systému človeka. Napriek tomu sa táto látka používa v potravinárskom priemysle.

Kokaín

Reklama na kolu kedysi sľubovala, že po jej vypití budete čulí a silní. Niečo na tom bolo pravdy. Spočiatku bol jednou z hlavných prísad tohto nápoja kokaín. Našťastie, vďaka tlaku verejnosti sa prestal pridávať do nápoja už v roku 1903. V súčasnosti je do koly pridávaný výťažok z koky, ktorý je však zbavený kokaínu.

2013-10-22 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia