Kto by si neobjednal vo fastfoode hranolčeky? Sú obľúbenou pochúťkou nielen pre dospelých, ale radi si ich doprajú i deti. Je však rozdiel, či si ich spravíte doma alebo si na nich pochutnáte vo fastfoode. Pozrite si výsledok rozsiahleho výskumu, ktorý zistil, aké majú v skutočnosti zloženie, a či sú nebezpečné pre naše zdravie.
Vo výskume sa analyzovala veľká porcia hranolčekov, ktorá obsahovala 500 kalórií, 25 gramov tuku, 63 gramov sacharidov, 350 mg sodíka, 6 gramov bielkovín a vlákniny. Zistilo sa, že táto pochúťka obsahuje napr. stabilizátory, konzervanty a hovädziu arómu, čím sa tak potvrdilo, že nie sú vegetariánske. A to zďaleka nie je všetko!
Zloženie hranolčekov:
Rastlinný olej
Hranolčeky sa obyčajne pripravujú tak, že jednoducho ošúpané a nakrájané zemiaky upražíme na oleji. Tie z fastfoodu sa však máčajú v oleji až dvakrát. Skutočnosť je taká, že do prevádzok sú distribuované hranolčeky, ktoré sú už zmrazené, keďže sa už vysmážali. Druhýkrát sú ponorené do oleja, keď sa dostanú do rýchleho občerstvenia.
Repkový olej
Tento druh oleja, ktorý je jeden zo zdraviu menej škodlivých, obsahujú hranolčeky len minimálne, ak vôbec. Fastfoody šetria všade, kde môžu. A keďže je repkový olej pre svoju kvalitu drahší, pre nich je neprijateľný. Nahrádzajú ho inými olejmi, ktoré sú nízkej kvality, ako napr. sójový alebo kukuričný.
Hydrogenizovaný sójový olej
Ide o prírodný sójový olej, ktorý však prešiel procesom hydrogenizácie. Vtedy sa z nenasýtených tukov stanú nasýtené, čo uľahčuje tepelnú prípravu a predlžuje trvanlivosť. Predstavuje však potenciálne ohrozenie pre človeka, obsahuje látky, ktoré sú nebezpečné najmä pre náš kardiovaskulárny systém a srdce.
Prírodná aróma hovädzieho mäsa
Vedeli ste o tom, že hranolčeky sa nepovažujú za vegetariánsky pokrm? Pred viac ako 50 rokmi istá sieť fastfoodov pripravovala hranolčeky na hovädzom tuku. Neskôr prešli na zmes rastlinných olejov. Aby nestratili svoju povestnú chuť, rozhodli sa pridávať hovädziu arómu.
Kyselina citrónová
Tento konzervant človeku nijak neublíži. Avšak, kvôli nemu vyzerajú aj po niekoľkých týždňoch tak, akoby ste ich kúpili len pred chvíľou. Čo je nereálne...
Terciálny butylhydrochinón (TBHQ)
Ďalší konzervant, ktorý pomáha kyseline citrónovej predlžovať životnosť starých hranolčekov! Aj keď mnohí tvrdia, že nie je nebezpečný, výsledky výskumov na zvieratách ukázali niečo iné. Podľa nich má konzumácia TBHQ úzky súvis s výskytom dny a žalúdočnými vredmi.
Dextróza
Toto odbornejšie pomenovanie označuje cukor. Ten dodáva hranolčekom charakteristickú chuť, ale zároveň pôsobí návykovo. Je veľmi nebezpečný, telo ho môže rýchlo premeniť na tukové zásoby. Navyše, cukor sa považuje za zabijaka 21. storočia.
Pyrofosforečnan
Aby toho nebolo málo, je tu ďalšia konzervačná látka, ktorá sa postará o to, aby mali hranolčeky stále svoju krásnu zlatohnedú farbu, aj keď sú niekoľko mesiacov staré. Neznie to práve najzdravšie, že?
Dimetylpolysiloxán
Úplne zbytočnou látkou, ktorá je na báze silikónu, je dimetylpolysiloxán. Aj tá je súčasťou hranolčekov. Zamedzuje peneniu počas pečenia. Dá sa preto polemizovať, či je skutočne potrebná..
Nepatria do jedálnička
Zloženie obľúbených hranolčekov neznie vôbec lákavo. Napriek tomu sa v ponuke fastfoodov nachádzajú oveľa nebezpečnejšie jedlá, napr. niektoré hamburgery alebo mäsové koláče. Hranolčeky však nepatria do vášho jedálnička, keď držíte diétu alebo chcete žiť zdravo. Ak sa ich neviete vzdať, dajte si menšiu porciu alebo obmedzte ich pravidelnú konzumáciu.