Maslo alebo margarín? Odhaľte, čo je lepšie pre vaše srdce

Uprednostníte maslo alebo margarín? Obe sa vyrábajú z rastlinných olejov.
2013-07-03 09:00:00

Mnohí z nás riešia dilemu, čo si natrieť na pečivo. Maslo alebo margarín? Tento problém zaujíma väčšinou tých, ktorí majú zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi alebo ich trápia nejaké kilá navyše. Ktorý z nich obstojí v boji so zdravím? Pozrite sa na ich zloženie, aby ste spoznali víťaza pre svoje srdce.

Hlavnou zložkou masla je tuk

Maslo je výrobok z masla alebo smotany, pričom hlavnou hodnotovou zložkou je tuk. Stráviteľnosť masla, margarínov a iných tukov je podľa štúdií merania priechodu tukov zažívacím traktom totožná. Jediný rozdiel je v tom, že časť mastných kyselín s krátkym reťazcom sa vstrebáva oddelene priamo v žalúdku.

Maslo ako tuk živočíšneho pôvodu obsahuje približne  5-10 týchto krátkych mastných kyselín a  pomerne vysoké percento nasýtených mastných kyselín (viac ako 60 percent tvoria nasýtené a len 5 percent polynenasýtené mastné kyseliny). Prirodzený obsah vitamínov v masle (najmä A a D) taktiež závisí od ročného obdobia a spôsobu výživy zvierat,“ povedal odborník na liečbu obezity MUDr. Ivan Majerčák.

Margaríny nie sú nezdravé

Margarín sa definuje ako „the food in plastic or liquid emulsion“, kde však slovo „plastic“ neznamená „plastový“, ale prekladá sa ako „mäkký, poddajný, ľahko tvarovateľný“.

Mnohí považujú margaríny za nevhodné pre naše zdravie. Aj keď kedysi obsahovali vysoké množstvo škodlivých transmastných kyselín, v deväťdesiatych rokoch, kedy sa potvrdil ich vplyv na zvyšovanie rizika aterosklerózy, prešli výrobné procesy zmenami. Dnes už margaríny obsahujú transmastné kyseliny v nutrične zanedbateľnom množstve len do 1 percenta. A to je menej než obsah týchto kyselín v masle a mliečnych výrobkoch.

Ktorý z nich je víťazom?

Rovnako ako maslo, tak aj margaríny sú prírodného pôvodu, vyrábajú sa z rastlinných olejov. Avšak predsa len sa nájde medzi nimi rozdiel. Kým živočíšne tuky alebo rastlinné oleje sú zväčša jednodruhové, margaríny sú prevažne viacdruhové, čiže ide o zmes viacerých rastlinných olejov a tukov.

Celkovo margaríny neobsahujú takmer žiadny cholesterol a majú priaznivejšie zastúpenie jednotlivých mastných kyselín. Navyše je na trhu zastúpenie margarínov s rôznym obsahom tuku v rozmedzí 20-90%, čiže každý si dokáže vybrať pre seba ten najvhodnejší.

Čo je teda pre naše srdce lepšie? Ktorý z nich by mal byť súčasťou nášho zdravého jedálnička? Pozrime sa na „dobré“ a „zlé“ tuky.

„V dobrých prevažujú prospešné nenasýtené (mononenasýtené alebo polynenasýtené) mastné kyseliny, ktoré obsahujú margaríny. Za zlé označujeme tuky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín. Tie nájdeme, naopak, v masle. Oplatí sa preto nahradiť maslo kvalitnými margarínmi,“ povedal MUDr. Ivan Majerčák.

Príkladom je margarín Flora, ktorá sa vyrába z olejov zo semien. Tie obsahujú esenciálne omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Je rastlinnou tukovou nátierkou s najvyšším percentom polynenasýtených mastných kyselín vo vzťahu k celkovému obsahu tuku. Keď ho porovnáme s maslom, obsahuje až o 70 % menej nasýtených mastných kyselín.

Dajte prednosť rastlinným tukom

Väčšina odborníkov sa dnes zhoduje v tom, že živočíšne tuky by mali byť nahradené rastlinnými olejmi a z nich vyrobenými kvalitnými rastlinnými tukmi. V Programe ozdravenia výživy obyvateľov SR bolo v cieľoch do roka 2015 konkrétne stanovené, že by sa mal znížiť príjem nasýtených živočíšnych tukov o 20 % a, naopak, zvýšiť príjem tukov rastlinných nenasýtených. Tie obsahujú napríklad aj margaríny.

V krajinách, kde sa zmenili stravovacie návyky a namiesto masla ľudia začali konzumovať viac rastlinných tukov, sa predĺžila priemerná dĺžka života a výrazne sa znížila hladina cholesterolu populácie.

MUDr. Ivan Majerčák figuruje v online poradni, kde sa ho môžete spýtať na čokoľvek ohľadom masla a margarínu. Neváhajte, pošlite mu otázku do 3. júla 2013 na mail redakcia@vysetrenie.sk a dajte do predmetu správy "Maslo vs. maragrín".

2013-07-03 09:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: MUDr. Ivan Majerčák

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia