Kuracie mäso a mleté hovädzie mäso bývajú často súčasťou nášho jedálneho stola. Niektorí si to však možno po tomto zistení rozmyslia. Podľa novej správy z Americkej organizácie pre vedu vo verejnom záujme (CSPI) sú mäsové výrobky pre spotrebiteľov nezdravé a môžu z nich dokonca ochorieť. Údajne spôsobujú závažné črevné ochorenia, čo sa týka aj kuracieho mäsa, ktoré sa doteraz považovalo za zdravé jedlo!
Škodlivé je kuracie a hovädzie mäso
V zozname bolo medzi prvými prekvapivo kuracie mäso. V správe sa uvádza, že medzi rokmi 1998 a 2010 boli kuracie výrobky, vrátane vyprážaných, grilovaných a mletých výrobkov, spojené s 452 alimentárnymi, resp. črevnými ochoreniami a 6 896 prípadmi ochorenia v USA.
Obávať by sme sa mali aj mletého hovädzieho mäsa. Tento výrobok bol spojený s 336 epidémiami a 3 801 prípadmi ochorení v tom istom časovom období. Správa tiež uviedla, že vysoko rizikové sú produkty, ako morčacie mäso a steaky.
Dobre sú na tom šunka či saláma
Naopak, v teste dobre obstáli bravčová a hovädzia pečienka, ktoré sú považované za stredne rizikové výrobky, zatiaľ čo šunka, saláma a kuracie nugety majú nízke riziko.
Sarah Klein, senior bezpečnostný potravinový právnik z CSPI vyzval ľudí, aby si dávali pozor na to, čo jedia, a aby boli opatrní pri manipulácii, príprave a servírovaní mäsa.
Ktoré baktérie za to môžu?
Za zhruba tretinu chorôb boli zodpovedné baktérie Salmonella a E. coli O157: H7. Baktérie Clostridium perfringens môžu spôsobiť ochorenie, pokiaľ nie sú mäsové výrobky správne uvarené.
Riziko ochorenia je u všetkých potravín
"Podľa môjho názoru, všetky potraviny sú riskantné a treba s nimi zaobchádzať opatrne. Všetky potraviny sú zdrojom potenciálnych mikroorganizmov," povedal Douglas Powell, profesor, ktorý sa venuje bezpečnosti potravín na Kansas State University.
Ako ďalej dodal, v priebehu posledného desaťročia boli najväčším zdrojom alimentárnych ochorení surové výrobky, ktoré spotrebitelia často jedávajú.
Prípadov ochorenia môže byť viac
V správe sa testovali jednotlivé mäsové výrobky, ktoré dostali skóre na základe počtu spôsobených ochorení, kvôli ktorým boli ľudia hospitalizovaní. Prípadov pritom môže byť oveľa viac. Väčšina ľudí, ktorí ochorejú po požití kontaminovaných mäsových výrobkov, sa totiž neliečia u lekára.
Tipy na bezpečné upravovanie potravín
- Používajte teplomer na mäso, ktorý vás upozorní na dosiahnutie správnej vnútornej teploty pri jeho varení.
- Všetky produkty dôkladne poumývajte.
- Nepoužívajte rovnakú dosku na krájanie surového mäsa a ostatných potravín, ktoré nie sú uvarené.
- Bravčové mäso by malo byť varené na 62 stupňov Celzia, hovädzie a hydinové na 71 až 73 stupňov Celzia.
Podľa novej správy z americkej organizácie pre vedu vo verejnom záujme (CSPI) sa tak aj kuracie mäso zaraďuje medzi výrobky, ktoré spôsobujú črevné ochorenia. Pritom si mnoho ľudí myslí, že je kuracie mäso najlepšou voľbou, čo sa týka zdravia...