Výskum odhalil nebezpečenstvo limonád: Môžu človeka aj zabiť

Nepite sladké limonády, zvyšujú riziko rakoviny pankreasu.
2013-02-23 11:00:00

Ak ste doteraz pili sladké limonády, možno si to teraz rozmyslíte. Oplatí sa nahradiť sladké nápoje čistou vodou, keďže vedci zistili, že zvyšujú riziko zákernej rakoviny pankreasu, na ktorú množstvo ľudí zomiera. Ak teda nechcete prísť o svoje zdravie, radšej sa ich vzdajte.

Sladké nápoje nielenže obsahujú vysoký obsah cukru a väčšina z nich je vysokokalorická, ale sú naozaj nebezpečné pre zdravie človeka. Vedci v rámci štúdie Singapore Chinese Health Study sledovali až štrnásť rokov 60 524 dospelých ľudí a skúmali u nich, akú má spojitosť rakovina pankreasu a konzumácia sladkých limonád.

Sú nebezpečné i z pohľadu rakoviny

Výskum priniesol výsledok, ktorý nebol práve najpozitívnejší. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí vypili dva alebo viac takýchto nápojov týždenne, mali až o 87 % vyššie riziko ochorenia rakoviny pankreasu v porovnaní s tými, ktorí tieto nápoje vôbec nepili. Medzi spotrebou ovocných štiav a rakovinou pankreasu však nebola zistená žiadna štatisticky významná súvislosť.

Tak sa potvrdilo, že limonády, ktoré neprinášajú nič iné než prázdne kalórie, môžu byť nebezpečné i z pohľadu rakoviny. Najlepším nápojom teda ostáva čistá voda, ktorej dostatok (min. 2 l denne) vám zaručí dobré zdravie.

2013-02-23 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia