Zápal je prirodzený telesný proces spôsobený imunitným systémom, keď čelí toxínom a patogénnym látkam, ktoré spôsobujú choroby. Prejavuje sa bolesťou, únavou a ohrozuje celkové zdravie.
Hoci sa objavuje sporadicky, u niektorých ľudí môže prejsť do chronického stavu a spôsobiť vážnejšie problémy. Často súvisí s bolesťou kĺbov, žalúdočnými problémami a ťažkosťami s dýchaním. Mnohí však svojim príznakom nevenujú dostatočnú pozornosť. A pritom spúšťačom môže byť aj jedlo, ktoré konzumujú. Podľa magazínu Step To Health sú to tieto potraviny,ktoré spôsobujú zápal.
Spracované mäso
Hoci ide o jednoduchý spôsob prípravy jedál, jeho konzumácia súvisí s bežnými zápalovými problémami. Obsahuje totiž vysoké hladiny sodíka, dusičnanov, dusitanov a ďalších rôznych pridaných chemikálií, ktoré, keď sa dostanú do tela, spôsobujú zápalovú reakciu. Keďže obsahujú príliš veľa tuku, majú tendenciu zhoršovať bolesť spôsobenú stavmi, ako je artritída, dna a osteoartritída.
Rafinované rastlinné oleje
Mnohé druhy olejov, ktoré sú bežne dostupné na trhu, sú rafinované a obsahujú pridané škodlivé tuky. Ich pravidelná konzumácia podporuje zápal.
Mliečne výrobky
Mnoho ľuďom, ktorých trápili zápalové problémy, pomohlo, keď zo svojho jedálnička vyradili mlieko, syry a iné mliečne výrobky. Samozrejme, nie všetci majú intoleranciu na laktózu. Jej požitie však môže naozaj spôsobiť tráviace ťažkosti, ktoré zhoršujú zápal. Konzumácia týchto potravín je spojená s:
- gastrointestinálnymi problémami
- zápchou a hnačkou
- žihľavkou a kožnými alergiami
- ťažkosťami s dýchaním
- bolesťou kĺbov
Vyprážané jedlá
Vyprážané jedlá obsahujú transmastné kyseliny. Tiež majú nadmerné množstvo sodíka a pridaných chemických zlúčenín. Okrem zápalu tieto zložky spôsobujú nerovnováhu metabolizmu. Navyše spôsobujú priberanie, tráviace problémy a vysoký cholesterol.
Rafinované múky
Múka, ktorá prešla procesmi zušľachťovania, stráca svoju nutričnú kvalitu a pri nadmernej konzumácii spôsobuje nežiadúce symptómy Aj keď v malých množstvách nespôsobuje žiadne problémy, pravidelné jedenie zhorší zápaly brucha a kĺbov.
Margarín
Margarín obsahuje vysoké hladiny trans-tukov a hydrogenovaných olejov, ktoré spôsobujú zápal a metabolickú nerovnováhu. Vysoký počet kalórií, ktoré sa v ňom nachádzajú, spôsobuje priberanie na váhe, zhoršuje problémy s artritídou a chronickou bolesťou.
Morské plody
Ak je zápal spôsobený nahromadením kyseliny močovej v tele, je najlepšie obmedziť množstvo morských plodov, ktoré jete. Je to preto, že obsahujú vysokú hladinu purínov. Táto látka sa v tele mení na kyselinu močovú, ktorá sa hromadí v kĺboch a obličkách, kde potom kryštalizuje a môže spôsobiť dnu a obličkové kamene.
Soľ
Soľ sa stala jednou z najnebezpečnejších potravín pre ľudské zdravie. Hoci je v určitých množstvách dôležitá pre všetky telesné funkcie, nadmerná konzumácia môže spôsobiť vážne nežiadúce reakcie. Medzi možné problémy, ktoré môže spôsobiť, patrí zadržiavanie vody, ktoré je jednou z príčin zvýšeného zápalu. Okrem toho spôsobuje poruchy, ako je hypertenzia a problémy s krvným obehom.
Uprednostňujte čerstvé potraviny
Aby ste sa vyhli zápalu, do jedálnička zaraďte väčšie množstvo čerstvých potravín. Jedzte viac zeleniny a ovocia. Nezabudnite tiež na pravidelné kontroly, aby ste vylúčili akékoľvek vážne ochorenia.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%