Štvrtok27. marec 2025, meniny má Alena, zajtra Soňa

Zápal v tele: POZOR na tieto potraviny!

(Zdroj: GettyImages)

Zápal je prirodzený telesný proces spôsobený imunitným systémom, keď čelí toxínom a patogénnym látkam, ktoré spôsobujú choroby. Prejavuje sa bolesťou, únavou a ohrozuje celkové zdravie.

Hoci sa objavuje sporadicky, u niektorých ľudí môže prejsť do chronického stavu a spôsobiť vážnejšie problémy. Často súvisí s bolesťou kĺbov, žalúdočnými problémami a ťažkosťami s dýchaním. Mnohí však svojim príznakom nevenujú dostatočnú pozornosť. A pritom spúšťačom môže byť aj jedlo, ktoré konzumujú. Podľa magazínu Step To Health sú to tieto potraviny,ktoré spôsobujú zápal.

Spracované mäso

Hoci ide o jednoduchý spôsob prípravy jedál, jeho konzumácia súvisí s bežnými zápalovými problémami. Obsahuje totiž vysoké hladiny sodíka, dusičnanov, dusitanov a ďalších rôznych pridaných chemikálií, ktoré, keď sa dostanú do tela, spôsobujú zápalovú reakciu. Keďže obsahujú príliš veľa tuku, majú tendenciu zhoršovať bolesť spôsobenú stavmi, ako je artritída, dna a osteoartritída.

Rafinované rastlinné oleje

Mnohé druhy olejov, ktoré sú bežne dostupné na trhu, sú rafinované a obsahujú pridané škodlivé tuky. Ich pravidelná konzumácia podporuje zápal. 

Mliečne výrobky

Mnoho ľuďom, ktorých trápili zápalové problémy, pomohlo, keď zo svojho jedálnička vyradili mlieko, syry a iné mliečne výrobky. Samozrejme, nie všetci majú intoleranciu na laktózu. Jej požitie však môže naozaj spôsobiť tráviace ťažkosti, ktoré zhoršujú zápal. Konzumácia týchto potravín je spojená s:
- gastrointestinálnymi problémami
- zápchou a hnačkou
- žihľavkou a kožnými alergiami
- ťažkosťami s dýchaním
- bolesťou kĺbov

Vyprážané jedlá

Vyprážané jedlá obsahujú transmastné kyseliny. Tiež majú nadmerné množstvo sodíka a pridaných chemických zlúčenín. Okrem zápalu tieto zložky spôsobujú nerovnováhu metabolizmu. Navyše spôsobujú priberanie, tráviace problémy a vysoký cholesterol.

Rafinované múky

Múka, ktorá prešla procesmi zušľachťovania, stráca svoju nutričnú kvalitu a pri nadmernej konzumácii spôsobuje nežiadúce symptómy Aj keď v malých množstvách nespôsobuje žiadne problémy, pravidelné jedenie zhorší zápaly brucha a kĺbov.

Margarín

Margarín obsahuje vysoké hladiny trans-tukov a hydrogenovaných olejov, ktoré spôsobujú zápal a metabolickú nerovnováhu. Vysoký počet kalórií, ktoré sa v ňom nachádzajú, spôsobuje priberanie na váhe, zhoršuje problémy s artritídou a chronickou bolesťou.

Morské plody

Ak je zápal spôsobený nahromadením kyseliny močovej v tele, je najlepšie obmedziť množstvo morských plodov, ktoré jete. Je to preto, že obsahujú vysokú hladinu purínov. Táto látka sa v tele mení na kyselinu močovú, ktorá sa hromadí v kĺboch ​​a obličkách, kde potom kryštalizuje a môže spôsobiť dnu a obličkové kamene.

Soľ

Soľ sa stala jednou z najnebezpečnejších potravín pre ľudské zdravie. Hoci je v určitých množstvách dôležitá pre všetky telesné funkcie, nadmerná konzumácia môže spôsobiť vážne nežiadúce reakcie. Medzi možné problémy, ktoré môže spôsobiť, patrí zadržiavanie vody, ktoré je jednou z príčin zvýšeného zápalu. Okrem toho spôsobuje poruchy, ako je hypertenzia a problémy s krvným obehom.

Uprednostňujte čerstvé potraviny

Aby ste sa vyhli zápalu, do jedálnička zaraďte väčšie množstvo čerstvých potravín. Jedzte viac zeleniny a ovocia. Nezabudnite tiež na pravidelné kontroly, aby ste vylúčili akékoľvek vážne ochorenia. 

Viac o téme: SoľMliečne výrobkyZápalMargarínToxínyMorské plodyImunitný systémZápal v teleRafinovaná múkaRafinované rastlinné oleje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9