Aj keď konzumácia ovocia prináša veľa výhod, existujú kombinácie, ktorým sa treba vyhnúť. Môžu totiž ohroziť vaše zdravie. Ktoré to sú?
Ovocie sa delí na kyslé, s vysokým obsahom vody, sladké a neutrálne. Bez ohľadu na to, ktoré preferujete, keď ho zle nakombinujete, spôsobí vám viac škody ako úžitku. V skutočnosti by sa niektoré druhy mali konzumovať len oddelene. Nesprávna kombinácia má totiž škodlivý vplyv na tráviaci systém a celkové zdravie. Väčšina z nás má vo zvyku nakrájať všetko dostupné ovocie, čo máme doma a zmiešať ich v mise, mysliac si, že sme vytvorili ten najzdravší ovocný šalát na svete. No nie je to vždy tak. „Niektoré kombinácie môžu byť toxické a treba sa im vyhnúť,” povedala pre Health Shots odborníčka na výživu Swathi Reddyová. Čo by ste s čím nemali miešať?
Nikdy nekombinujte melóny s iným ovocím
Je melón dobrý pre vaše zdravie? Áno, je. Mali by ste ho konzumovať s iným ovocím? Nemali! „Melóny majú vysoký obsah vody, takže v spojení s iným ovocím sa nemusia správne tráviť,” uviedla Reddyová. Jedzte ich samostatne či v kombinácii s inými druhmi melónov.
Nemiešajte škrobové ovocie s tým, ktoré obsahuje bielkoviny
Jednou z ovocných kombinácií, ktorým sa treba vyhnúť, je ovocie obsahujúce škrob a bielkoviny. Nespájajte preto banány s guava, sušenými marhuľami, kivi, avokádom a černicami. Môže to byť nebezpečné, pretože telo potrebuje kyslú zásadu na trávenie bielkovín a zásaditú na štiepenie škrobov.
Vyhnite sa miešaniu kyslého ovocia so sladkým
Mierne kyslé ovocie ako sú grapefruity, jahody, jablká, granátové jablká a broskyne, by sa nikdy nemali spájať s banánmi a hrozienkami. Toto je jedna z najhorších kombinácií, pretože často vedie k tráviacim problémom, nevoľnosti, acidóze a bolestiam hlavy.
Nemiešajte papáju a citrón
Papája a citrón je tiež jedno z najhorších spojení. Anémia alebo nerovnováha hemoglobínu sú len niektoré z následkov ich miešania.
Vyhnite sa aj kombinovaniu ovocia a zeleniny
Okrem kombinácií ovocia si dávajte pozor na recepty, ktoré kombinujú ovocie a zeleninu. Vysoký obsah cukru v ovocí môže brániť tráveniu zeleniny. Napríklad taký pomaranč a mrkvu nikdy nedávajte dohromady.
Hoci ovocie je skvelým zdrojom draslíka, vitamínu C, kyseliny listovej a ďalších základných antioxidantov, ktoré potrebujeme, niektorým kombináciám sa treba vyhnúť. Aj nadmerný príjem môže telu uškodiť.