Každý túži po plochom brušku a mnohí pre to aj niečo robia. Vysnívanú postavu sa snažia dosiahnuť pomocou stravy aj cvičenia. I napriek tomu, je niekedy ich oblečenie pritesné a oni nafúknutí.
Vo väčšine prípadov za to môžu pokrmy, ktoré konzumujú. Existujú totiž potraviny, pre ktoré vyzerajú tučnejšie, než v skutočnosti sú. Nie je to len otázka estetiky. Ide aj o problém tráviaceho systému. Prejavuje sa to opuchom brucha, plynatosťou a aj nepríjemnou bolesťou. Preto je dobré sa týmto jedlám vyhnúť. Podľa Step To Health sú to tieto.
1. Potraviny s vysokým obsahom tuku
Potraviny s vysokým obsahom tuku sú jednou z hlavných príčin zápalu brucha. Spôsobujú nielen priberanie, ale aj spomalenie trávenia a zvýšenia hladiny cholesterolu. Ide napríklad o obľúbené hranolky. Majú vysoký obsah tuku i škrobu a v črevách spôsobujú problémy.
2. Sýtené nápoje
Sýtené nealkoholické nápoje sú veľmi obľúbené najmä medzi mládežou. Nečudo, chutia skvele, keďže sú naplnené cukrom. Navyše, oxid uhličitý, ktorý sa v nich nachádza, spôsobuje problémy so žalúdkom, pálenie záhy a nadúvanie.
3. Krížová zelenina
Tento druh zeleniny obsahuje rafinózu, ktorá je ťažko stráviteľná. Keď príde do kontaktu s črevnými baktériami, spôsobuje príznaky ako nafúknutý žalúdok, plynatosť a grganie. Neznamená to však, že sa jej musíte zriecť. Treba ju len konzumovať s mierou.
4. Soľ
Nadmerný príjem soli je jednou z hlavných príčin zadržiavania tekutín a úzko súvisí aj so zápalom v črevách a s nadúvaním. Zníženie príjmu nie je dobré len pre oblasť brucha, má to aj pozitívny vplyv na celkové zdravie mnohých orgánov.
5. Rafinované sacharidy
Ďalšie z potravín, ktoré nafukujú žalúdok, sú rafinované sacharidy. Ide o pokrmy, ktoré majú prázdne kalórie a minimálny obsah živín. Patrí sem najmä biela múka, ktorá sa nachádza vo väčšine bežných jedál ako je pizza, chlieb či pečivo.
6. Korené jedlá
Korenie má veľa výhod pre zdravie, ale môže tiež spôsobiť zápal, ak sa nekonzumuje správne. Ak ho človek je príliš veľa, môže to zvýšiť produkciu žalúdočných kyselín, ktoré dráždia žalúdok a spôsobujú zápal. Preto je lepšie ich prijímať s mierou. Patria sem:
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- chilli
- horčica
- ocot
7. Mliečne výrobky
Niektorí ľudia po konzumácii mliečnych výrobkov majú sťažené trávenie, trápia ich kŕče aj hnačka. Pravdepodobne ide o intoleranciu laktózy. V takomto prípade nepomôže nič iné, ako sa týmto pokrmom vyhnúť.
8. Strukoviny
Konzumácia strukovín síce zdraviu prospieva, ale len v prípade, keď sa konzumuje s mierou. Inak môže spôsobiť hromadenie črevných plynov, zápal a iné znepokojujúce gastrointestinálne symptómy.