Hoci vo všeobecnosti všetci dobre vieme, ktoré potraviny sú zdravé, niekedy je ťažké, rozhodnúť sa, čo si cez deň naložiť na tanier, aby telo bolo naozaj v dobrej kondícii. Odborníci na výživu v tom však majú jasno. Ich nákupný zoznam obsahuje najmä tieto pokrmy.
Pre niekoho môže byť nákup potravín nočnou morou. Koľko ovocia a zeleniny treba kúpiť? A aký druh je najlepší? A čo bielkoviny a proteíny? Aj takéto otázky sa im preháňajú hlavou a potom bezmyšlienkovito hádžu veci do nákupného košíka. Čo takto sa inšpirovať výživovými poradcami? Na tieto potraviny nedajú dopustiť.
1. Olivy
Olivy sú bohatým zdrojom vitamínov A a E, chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi. Posilňujú tiež spojivové tkanivá, zlepšujú tón pleti a chránia pred UV žiarením. „Mononenasýtené tuky, ktoré sa v nich nachádzajú, sú obzvlášť užitočné pre srdce, pretože znižujú riziko aterosklerózy,“ konštatovala pre magazín Eat This odborníčka na výživu Peggy Kotsopoulosová. Obsahujú tiež flavonoidy, ktoré majú protizápalové vlastnosti a znižujú riziko srdcových ochorení.
2. Uhorka
Uhorka je lahodný pokrm, ktorý hydratuje a zároveň telu dopĺňa potrebné vitamíny. Jej konzumácia detoxikuje organizmus. Má prirodzene nízky obsah kalórií, vďaka čomu je ideálnym jedlom, z ktorého sa chudne, navyše zlepšuje trávenie a správne vyprázdňovanie.
3. Chia semienka
„Hoci sú chia semienka maličké, obsahujú najviac omega-3 mastných kyselín a vlákniny v porovnaní s akýmkoľvek iným jedlom," uviedla pre Eat This dietologička Lisa Hayimová. Sú tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktorých príjem je pre zdravie človeka nevyhnutný.
4. Avokádo
Je nabité vitamínom C, jeho konzumácia posilňuje imunitný systém. Obsahuje zdravé tuky a vlákninu. Je o nich dobre známe, že prospievajú zdraviu.
5. Grécky jogurt
Grécky jogurt poskytuje telu probiotiká, bielkoviny a vápnik. Jeho konzumácia udržuje črevá v zdraví, podporuje trávenie a správne vyprázdňovanie. Je tiež nabitý bielkovinami, ktoré udržiavajú svalovú hmotu, keď starneme a dodávajú telu energiu.
6. Mangold
Mangold je jednou z najzdravších listových zelenín na svete. Zvyšuje kardiovaskulárnu silu a udržuje kosti zdravé. Navyše je bohatým zdrojom vitamínu K. Ten patrí medzi najdôležitejšie vitamíny. „Pomáha pri transporte vápnika do kostí a tiež pri jeho absorpcii,“ vysvetlila Kotsopoulosová.
7. Vodný melón
Konzumácia vodného melóna je jedným z najlepších spôsobov, ako zostať hydratovaný. Je tvorený prevažne vodou a bohatý na elektrolyty, najmä draslík, ktorý je nevyhnutný pre hydratáciu na bunkovej úrovni. „Udržuje pokožku bezchybnú a sviežu zvnútra,“ uviedla Kotsopoulosová. Je to vďaka vitamínu C. Ide o silný antioxidant, ktorý spomaľuje proces starnutia. Navyše je bohatý na antioxidačný lykopén, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a zabraňuje poškodeniu UV žiarením.
8. Amarant
Má vysoký obsah bielkovín a vápnika. Zvyčajne sa varí vo vode, ako ryža, ale môže sa konzumovať aj surový. Je prirodzene bezlepkový, znižuje výskyt chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a mŕtvica.
9. Zázvor
Zázvor obsahuje aktívnu zlúčeninu gingerol, o ktorej je známe, že pomáha pri poruchách trávenia. Má protizápalové vlastnosti, uľavuje od bolesti kĺbov.
10. Quinoa
Je skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny a horčíka. Je to všestranný rastlinný proteín, ktorý sa dá v mnohých receptoch nahradiť ryžou a môže sa pridať aj do pečiva. Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré prospievajú zdraviu.
11. Sladké zemiaky
Hoci ide o škrobové jedlo, sladké zemiaky sú bohaté na beta-karotén, ktorý je nevyhnutný pre zdravú pokožku a oči. Sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorá zasýti na dlhší čas, navyše podporuje zdravé trávenie a vyprázdňovanie.
12. Konopné semienka
Rastlinné bielkoviny sú kľúčové pre zdravie a dokonca aj ľudia, ktorí majú problémy s tolerovaním orechov, môžu jesť tieto malé semienka, bez toho, aby na ne zle reagovali. Sú plné bielkovín a vlákniny, nájdeme v nich aj protizápalové omega-3 tuky.
13. Goji bobule
„Bobule goji sú bohaté na rastlinné antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi spôsobujúcimi choroby,“ uviedla odborníčka na výživu Hayimová. Podporujú tiež zdravé chudnutie, dodávajú telu potrebnú energiu.
14. Kel
Kel je nabitý vitamínmi, minerálmi a fytonutrientmi, o ktorých je známe, že prospievajú zdraviu a slúžia ako prevencia rôznych chorôb. „Podporujú totiž optimálnu bunkovú funkciu, čím posilňujú imunitný systém,“ vysvetlila Hayimová.
15. Divoký losos
Losos obsahuje poriadnu dávku omega-3 mastných kyselín a tiež jedinečnú kombináciu antioxidantov. Jeho konzumácia znižuje zápal a prispieva aj k mladistvému vzhľadu. Podieľajú sa totiž na obnove a regenerácii buniek.
16. Čučoriedky
Sú bohaté na vitamíny a minerály. Ich konzumácia sa spája so zníženým rizikom mnohých chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych, chránia telo pred určitými typmi rakoviny. Čučoriedky sú dobrým zdrojom vitamínu C a vlákniny. Nakopnú imunitný systém, chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka vláknine podporujú trávenie, nasýtia na dlhší čas, znižujú cholesterol a majú aj hladinu cukru v krvi pod kontrolou.