Vegánstvo je už viac ako desať rokov životným štýlom množstva ľudí a naďalej si získava popularitu po celom svete. A právom, konzumácia rastlinnej stravy má zdravotné benefity, o ktorých ste možno ani netušili.
Dôvodmi, prečo sa niektorí ľudia stali vegánmi, sú najmä práva zvierat a environmentálne príčiny. Zostať zdravý je tiež výhodou vegánstva a podľa dostupných štúdií rastlinná strava znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, diabetes mellitus 2. typu, obezity a nealkoholického stukovatenia pečene. Mnohí, ktorí na tento druh stravovania prešli, tvrdia, že im to zmenilo život a dodalo energiu a silu. Svoje o tom vedia aj ľudia, ktorí radikálne zmenili svoj jedálniček'. Čo sa u nich zmenilo?
1. Menej zdravotných problémov
Hoci Jerry Levine je už 20 rokov ženatý s vegánkou, zmenu urobil až potom, ako na tom trvala manželka aj jeho lekárka. Pred blížiacou sa preventívnou kontrolou sa jej opýtal, čo by mal v živote zmeniť. Odpoveď ho šokovala. „Máte tri možnosti, buď sa stanete vegánom, začnete cvičiť, alebo zomriete v 40-tke,“ konštatovala doktorka. Vsadil preto na vegánstvo. Po tom, čo Levine prestal jesť živočíšne produkty, všimol si veľké zmeny. „Trpel som obezitou, mal som málo energie, zle som spal, bral som lieky na tlak aj cholesterol,“ menoval pre magazín Eat This neduhy nezdravého stravovania. Ako dodal, po tom, čo zmenil jedálniček, sa cítil o 15 rokov mladší a zdravotné problémy ustúpili. Samozrejme, trvalo to nejaký čas, no zrieknutie sa mlieka, mäsa a konzumácia kvalitnejších potravín rozhodne pomohli.
2. Zlepšená pleť
Šéfkuchárka Virginia Stockwellová chcela svoje telo zbaviť toxínov, a tak sa stala vegánkou. „Najskôr som si všimla, že moja aktinická keratóza, teda ochorenie kože, vymizlo a navyše som schudla," uviedla. Zvýšila sa u nej aj hladina energie.
3. Žiadna poobedná únava
Mnohí ľudia sa poobede cítia malátne a potrebujú si na 10 až 15 minút pospať. Aj Tiffany Gregoryová týmto stavom trpela, kým sa nestala vegánkou. „Rastlinná strava vás prirodzene núti jesť potraviny bohaté na živiny, ktoré dodávajú telu energiu," myslí si. Navyše sa po ich konzumácii cíti ľahšie. Tiež si všimla, že má väčšiu výdrž, po cvičení sa rýchlejšie zotavuje a necíti sa vyčerpaná.
4. Dostatok bielkovín je kľúčový
Odborníčka na výživu Jordan Anthonyová, sa pre rastlinnú stravu rozhodla z ekologických dôvodov. „Moderné priemyselné poľnohospodárstvo, najmä hovädzie mäso, je tak náročné na životné prostredie, že som ho nemohla naďalej morálne podporovať," uviedla. Hoci je pri vegánstve problém získať dostatok bielkovín, dopĺňa ich konzumáciou väčšieho množstva orieškov, semienok a sójových výrobkov.
5. Žiadna potravinová kóma
Diana Edelmanová prestala jesť mäso po tom, čo pracovala v slonej rezervácii v Thajsku a videla, ako sa zaobchádza so zvieratami. Je vegánkou od roku 2012 a ako sama hovorí, nikdy predtým nebola tak plná energie. „Od kedy jem čisto rastlinnú stravu, po jedle mi nie je ťažko a nehrozí mi žiadna energetická kóma,“ vysvetlila. Ako tvrdí, zlepšil sa jej aj stav a zdravie pokožky.
6. Cítiť sa vo svojej koži
Osobný tréner Harrison Tarr sa stal vegánom pred siedmymi rokmi, aby sa vyhol chronickým ochoreniam. „Som teraz plný energie fyzicky aj psychicky, nikdy mi nebolo lepšie,“ tvrdí.
Tipy, ako sa stať vegánom
Ak uvažujete o rastlinnej strave, existujú spôsoby, ako sa do nej pustiť. Toto sú základné pravidlá:
- Vymeňte mäsové hamburgery za vegetariánske.
- Prestaňte jesť mliečne zmrzliny, dajte prednosť sorbetu.
- Na návštevu prineste vegánske občerstvenie.
- Nestravujte sa v reštauráciach, varte si doma.
- Vytvorte si zdravé návyky. Ak pochybíte, neobviňujte sa.