Kórejčania ho jedia takmer s každým jedlom. Záujem o kimchi rastie aj u nás. Nečudo. Jeho chuť umami poteší všetky chuťové poháriky. Vedeli ste však, že tento fermentovaný pokrm môže byť tajnou zbraňou pri chudnutí?
Kimchi je obľúbená kórejská príloha z fermentovanej zeleniny, najmä kapusty napa a reďkoviek. Je základom kórejskej kuchyne. Vyrába sa zmiešaním zeleniny a korenín, ako sú prášok z chilli papričky, cesnak, zázvor a cibuľa. Zmes sa potom fermentuje v uzavretej nádobe, čo umožňuje rast prospešných baktérií. Tento proces mu dodáva kyslú chuť a probiotické vlastnosti. Navyše je to všestranné jedlo, ktoré si môžete vychutnať samostatne alebo ako prílohu k iným jedlám. Je tiež bežnou prísadou polievok, dusených pokrmov a iných receptov. Navyše sa z neho chudne. Má totiž nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. Jeho pikantná chuť zas pomáha spáliť kalórie.
Kimchi na chudnutie
1. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny
Konzumácia kimchi je prospešná, ak človek plánuje zhodiť nadbytočné kilá. Je to totiž nízkokalorické jedlo s vysokým obsahom vlákniny, ktorá napomáha chudnutiu, podporuje trávenie, zvyšuje pocit sýtosti a reguluje hladinu cukru v krvi. Navyše zasýti na dlhší čas a zabráni tak prejedaniu sa.
2. Vysoký obsah probiotík
Fermentačný proces poskytuje obrovské množstvo probiotík. Sú to dobré baktérie, ktoré podporujú zdravie čriev, zlepšujú trávenie, znižujú zápal, ktorý je hlavnou príčinou mnohých chronických porúch. Probiotiká v kimchi znižujú hmotnosť tak, že regulujú hormóny chuti do jedla a zlepšujú metabolické zdravie.
3. Zvyšuje metabolizmus
Konzumácia kimchi na chudnutie je výhodná vďaka jeho pikantnej chuti, ktorá pochádza z kapsaicínu, zlúčeniny nachádzajúcej sa v chilli papričkách. Ten zvyšuje termogenézu, čo je proces, ktorým telo produkuje teplo. „Zvýšená teplota spôsobuje zrýchlenie metabolizmu, čo pomáha pri spaľovaní kalórií,“ vysvetlila pre Health Shots dietologička Gauri Anandová.
4. Znižuje chuť do jedla
Jedinečná zmes vlákniny a korenistých prísad v kimchi dokáže úspešne potlačiť hlad a túžbu po jedle, čo vedie k nižšiemu príjmu kalórií. Vláknina dodáva jedlám objem a zvyšuje sýtosť. Kapsaicín v chilli papričkách podporuje produkciu hormónov, ktoré signalizujú plnosť mozgu, a tak znižujú hlad.
Príprava kimchi doma
Ingrediencie
- 1 hlávka kapusty Napa
- 1 lyžička soli
- 1 šálka kórejského chilli prášku
- 1/4 šálky rybacej omáčky
- 1/4 šálky cukru
- 1/4 šálky mletého cesnaku
- 1/4 šálky mletého zázvoru
- 1/4 šálky nasekanej cibule
Nakrájanú kapustu posypte soľou a nechajte 30 minút postáť, aby zmäkla. Opláchnite a dobre sceďte. V miske zmiešajte čili prášok, rybaciu omáčku, cukor, cesnak, zázvor a cibuľku.
Kapustu dajte do pohára a zalejte omáčkou. Takto ďalej vrstvite, kým nebude plný. Potom poriadne zmes zatlačte, aby ste odstránili vzduchové bubliny. Nádobu prikryte a nechajte 2 až 3 dni kvasiť pri izbovej teplote. Preložte do chladničky, aby sa spomalilo kvasenie.
Ak sa rozhodne pre kúpu kimchi, vyberte si kvalitné, fermentované s minimálnym množstvom pridaných cukrov a sodíka.
{{ poll.thanks }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }} Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}