Zelenina je hnacou silou výživy. Dodáva telu dôležité živiny, fytonutrienty, vitamíny a minerály. Jej konzumácia znižuje riziko špecifických zdravotných stavov, ako sú srdcové choroby a mŕtvica. Ktoré druhy sú najlepšie?
Odborníci na zdravú výživu sa zhodujú v názore, že ak chce byť človek zdravý, mal by jesť veľa zeleniny. Je totiž nabitá antioxidantmi, nájdeme v nej vitamíny B,C, D, E, K, betakarotén, horčík, mangán, železo aj draslík. Vláknina a prebiotiká v nej podporujú zdravé trávenie a správny pohyb črevného traktu. Navyše je nízkokalorická, takže bonusom je aj chudnutie. Podľa Eat This by mali byť súčasťou vyváženého jedálnička tieto druhy.
1. Artičoky
Artičoky patria medzi zeleninu s najvyšším obsahom vlákniny, o ktorej je známe, že vyživuje črevný mikrobióm a pomáha tiež pri chudnutí. Antioxidanty a fytonutrienty v nich podporujú imunitu a znižujú riziko srdcových chorôb.
2. Cvikla
Cvikla je tiež nabitá vlákninou a antioxidantmi. Ukrývajú sa v nej aj fytonutrienty, ktoré znižujú zápal, neutralizujú voľné radikály, podporujú zdravie čriev a srdca.
3. Ružičkový kel
Ružičkový kel je podceňovaná zelenina a pritom v kuchyni je neuveriteľne všestranná. Izotiokyanáty, ktoré sa v ňom nachádzajú, sú zlúčeniny, ktoré chránia bunky a vykazujú protirakovinové vlastnosti.
4. Mrkva
Mrkva má nízky obsah kalórií a poskytuje slušný zdroj vlákniny. Jej konzumáciou získava telo betakarotén a antioxidanty ako luteín a zeaxantín, ktoré podporujú zrak a zdravie očí, najmä v starobe.
5. Edamame
Edamame je sójová potravina, ktorá je bohatá na vlákninu aj bielkoviny. Zasýti na dlhší čas a podporuje chudnutie. Obsahujú draslík, ktorý znižuje krvný tlak aj cholesterol. Jej konzumácia zlepšuje symptómy menopauzy a chráni zdravie kostí.
6. Zelená horčica
Zelená horčica patrí medzi najzdravšie zelené zeleniny, je základom mnohých kuchýň. Je naplnená fytonutrientmi, vitamínom C, antioxidantmi, ktoré prospievajú imunite aj zdraviu očí.
7. Hrášok
Hrášok je skvelým zdrojom bielkovín aj vlákniny. Je nabitý fytochemikáliami, má antikarcinogénne účinky, chráni telo pred voľnými radikálmi. Jeho konzumácia znižuje hladinu cholesterolu.
8. Špenát
Táto klasická listová zelená si vydobyla svoje miesto medzi najzdravšími zeleninami na trhu. Je naplnený vlákninou, bielkovinami a je nízkokalorický. Jeho začlenenie do jedálnička podporuje zdravie srdca, pretože znižuje krvný tlak.
9. Sladké zemiaky
Sladké zemiaky sa často porovnávajú s bežnými zemiakmi, ale v skutočnosti sú to úplne iné plodiny. Obsahujú viac antioxidantov a betakaroténu, prekurzora vitamínu A, ktorý podporuje zdravie očí. Posilňujú imunitu a podporujú zdravie čriev.
10. Žerucha
Žerucha sa po stáročia používala na liečbu rôznych stavov. Je to pre jej vysoký obsah fytonutrientov, ako sú terpény, polyfyenoly, glukozinoláty a ďalšie zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie. Má antioxidačné, antibakteriálne, protirakovinové, protizápalové a kardioprotektívne účinky.