Ovsené vločky sú komplexné jedlo. Obsahuje viacero živín, ktoré prospievajú celkovému zdraviu. Sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Navyše, človek po ich konzumácii lepšie spí.
Ak chce byť človek zdravý, mal by sa hýbať, dobre sa stravovať a aj sa poriadne vyspať. Spať by mal 8 hodín, ak chce byť na druhý deň plný energie. Ak aj vy patríte k tým, ktorí sa často v noci budia a ráno majú pocit, že si vôbec neoddýchli, je na čase urobiť vo svojej rutine určité zmeny. Napríklad, dopriať si na večeru misku teplých ovsených vločiek, radí magazín Step To Health. Aký majú vplyv na telo?
1. Regulujú hladinu cholesterolu a glukózy v krvi
To, či si človek užije hlboký a pokojný spánok, závisí od mnohých faktorov. Dva z nich sú veľmi špecifické. Ide o čas večere a zoznam potravín, ktoré zahrniete do tohto posledného jedla dňa.
Ak budete jesť veľmi neskoro alebo zjete niečo ťažké, je pravdepodobné, že sa vám bude horšie zaspávať a aj sa budete v noci budiť. Najneskôr by ste mali večerať o 19:00. Dobrou voľbou sú ovsené vločky. Uspia vás a navyše sa vyhnete zvýšenej hladine cukru v krvi. Ak sa chcete dobre vyspať, nemali by ste večerať červené mäso. Dôvod? Obsahuje stimulanty, ako je hypoxantín.
2. Majú vysoký obsah melatonínu a vitamínu D
Ovsené vločky sú prírodným zdrojom melatonínu, zlúčeniny, ktorá reguluje cyklus spánku a bdenia. Človek sa po ich konzumácii bude cíti ospalo a lepšie sa mu zaspí. Majú tiež pozitívny vplyv na liečbu:
- migrény
- chronickej únavy
- syndrómu dráždivého čreva
- osteoporózy
3. Sú zdrojom vitamínov B
Vďaka melatonínu a vitamínom B sú ovsené vločky vhodné na stimuláciu sekrécie serotonínu a na podporu lepšieho a neprerušovaného odpočinku. Tieto vitamíny hrajú v tele niekoľko dôležitých úloh. Podporujú správne fungovanie nervového systému. Ovsené vločky sú plné vitamínu B6. Ten je potrebný na premenu energie v potravinách na glukózu a na metabolizmus tukov a bielkovín. Vitamín B3 zas pomáha zvyšovať produkciu tryptofánu, esenciálnej aminokyseliny, ktorá podporuje relaxáciu a spánok.
4. Bojujú proti úzkosti
Ovsené vločky obsahujú avenín a trigonelín. Ide o dva typy rastlinných bielkovín. Znižujú úzkosť, nervozitu a duševný a fyzický nepokoj.
5. Pomáhajú zmierniť stres
Jedným z hlavných spúšťačov nespavosti je chronická úzkosť alebo stres. Tieto emocionálne procesy stimulujú funkciu nadobličiek a postupne uvoľňujú určité hormóny, ktoré spôsobujú svalové napätie, stres a únavu. Pravidelná konzumácia ovsených vločiek vyrovnáva hladinu kortizolu a chráni nervový systém. Podporujú tiež vnútornú homeostázu. Tá človeka uvoľní, zlepší trávenie aj stav pečene.
Ďalšie výhody vločiek
- znižujú krvný tlak
- zlepšujú metabolizmus
- plné antioxidantov
- lepšie zdravie čriev
- zdravší obehový systém
- krajšie nechty aj vlasy