Ako človek starne, je nevyhnutné, aby zmenil svoje stravovacie návyky, ak chce zostať zdravý a vo forme. Ak si totiž nedá pozor na to, čo skonzumuje, je pravdepodobné, že začne prudko priberať.
Základom zdravého života je pohyb a správne zvolený jedálniček. Práve na výber tých najlepších potravín by ste mali pamätať, ak máte 50 rokov. Vaša strava by mala byť bohatá na nízkokalorické potraviny a živiny. „Len tak si v tomto veku zachováte štíhlosť a zdravú telesnú hmotnosť," povedala pre Eat This dietologička Lena Bakovicová. Čo by podľa nej mali 50-tnici jesť?
1. Krížová zelenina
Krížová zelenina, ako sú brokolica, kel a karfiol, má pôsobivý obsah vitamínov a minerálov a je plná antioxidantov. „Tie zachytávajú voľné radikály, ktoré prispievajú k chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby a rakovina," poznamenala Bakovicová. Majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá napomáha tráveniu, podporuje zdravie čriev a navyše zasýti na dlhší čas.
2. Bobule
Jahody, čučoriedky, maliny a černice sú bohaté na vlákninu a množstvo živín. Majú tiež nižší obsah uhľohydrátov, takže pri ich konzumácii nedochádza k veľkým skokom cukru v krvi. Ak ich človek zaradí do jedálnička, nebude vyhľadávať sacharidy, z ktorých sa priberá.
3. Listová zelenina
Listová zelenina ako rímsky šalát, špenát, mangold a bok choy sú plné antioxidantov, živín a vlákniny. Tá slúži ako prevencia prejedania sa a napomáha aj chudnutiu.
4. Strukoviny
Strukoviny zahŕňajú cícer, fazuľu a šošovicu, čo sú skvelé zdroje bielkovín a vlákniny. Podporujú pocit plnosti a pomáhajú potlačiť chuť do jedla.
5. Potraviny bohaté na probiotiká
Potraviny bohaté na probiotiká, ako sú kefír a grécky jogurt podporujú zdravie čriev u jedincov vo veku 50 a viac rokov. „Majú vysoký obsah bielkovín v porovnaní s tradičnými jogurtmi, dodajú telu pocit sýtosti," vysvetlila Bakovicová.
6. Zdravé tuky
Zdravé tuky, ako je olivový olej a avokádo, sú sýte a uspokojujúce a dobré pre zdravie srdca. Ich konzumácia znižuje riziko zápalu a chronických ochorení.
Čo ešte jesť po 50-tke
- slivky
- figy
- kivi
- petržlen
- vajcia
- orechy
- semiačka
- mak
- červenú repu
- zázvor
- zelený čaj