Prichádza to najmä s menopauzou, ale nie len. Naše telo má iné hormonálne zloženie, inak reaguje, tvoria sa v ňom zápaly. Je hneď niekoľko potravín, ktorými proti tomu môžete bojovať.
Keď počas menopauzy strácame estrogén, u žien sa prirodzene začína zvyšovať zápal. To je príčinou mnohých symptómov menopauzy, ako aj nárastu viscerálneho tuku (všeobecne známeho ako menopauzálne brucho).
Toto sú podľa @healthy.foods.today 4 základné rozdiely v menopauzálnom tele v porovnaní s obdobím pred menopauzou, ktoré je teraz potrebné zohľadniť:
1) Prirodzené zvýšenie zápalov, ktoré sa teraz musíme naučiť kompenzovať.
2) Prirodzená zmena nášho črevného mikrobiómu, ku ktorej sa teraz musíme naučiť pristupovať inak.
3) Prirodzený pokles hustoty svalov a kostí a vplyv, ktorý to má na zloženie tela a metabolizmus.
4) Prirodzený nárast kortizolu a ako ho môžeme riešiť v menopauze.
Čo fungovalo predtým, už nefunguje. To hovoria mnohé ženy. "Nič som nezmenila, stále jem rovnako, ale priberám. Mením sa, cítim sa inak," aj to sú časté slová žien v menopauze. Odpoveď je jasná: Áno - pretože vaše telo je iné! Znamená to, že - či sa vám to páči, alebo nie - je potrebné zmeniť prístup k nemu, zmeniť svoje stravovacie a aj svoje pohybové návyky.
@healthy.foods.today prináša niekoľko tipov na to, čo pridať do svojich raňajok, aby sa vaše telo začalo správať inak a aby ste menopauzu v pohode zvádli:
- do svojej rannej dávky ovsených vločiek pridajte ľanové semienka, chia semienka alebo bobuľové ovocie
- do svojich smoothies pridajte oriešky, napríklad lieskovce alebo vlašské orechy
- do vajíčok primiešajte avokádo a namiesto klasického toastového chleba voľte ten celozrnný
- ideálnym štartom do dňa je puding z chia semienok s bobuľovým ovocím
A ak by ste sa cítili už pred obedom hladné? Siahnite po tomto ľahkom občerstvení!
- pražený cícer
- jabĺčka so škoricou a arašidovým maslom
- tmavá čokoláda s bobuľovým ovocím
- grécky jogurt s bobuľovým ovocím a orieškami
- humus s mrvkou či uhorkou