Ak existuje nejaká potravina, okolo ktorej nezávadnosti sa vedú roky polemiky, tak sú to určite vajcia. Niektorí ich považujú za dokonalé plnohodnotné jedlo, iní za predzvesť srdcových chorôb. Hoci veda potvrdzuje, že zdraviu prospievajú, nesmie sa to s nimi preháňať.
Vajcia sú nízkokalorické potraviny, plné bielkovín, mononenasýtených tukov, cholínu, vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov. Neobsahujú cukor a majú prirodzene nízky obsah sodíka. Ak sa teda konzumujú s mierou, podporujú celkové zdravie, píše sa na eatthis.com. Problém môže nastať jedine vtedy, ak si ich má človek na tanieri príliš často a priveľa.
Koľko vajec je príliš veľa?
Jedno vajce denne. Taká je odporúčaná dávka podľa American Heart Association. Aj predstavitelia Mayo Clinic Health System sú presvedčení, že väčšina zdravých ľudí môže zjesť až sedem vajec týždenne bez toho, aby to ovplyvnilo zdravie srdca. Tak koľko je príliš veľa? Tak ako pri všetkom, to závisí od človeka k človeku. Niekto môže zjesť aj 10 kusov a nebude to mať na neho žiaden negatívny vplyv, iným sa z tohto množstva zvýši cholesterol alebo hladina cukru v krvi. Aké vedľajšie účinky majú, ak sa to s nimi preháňa?
1. Konzumácia veľkého množstva cholesterolu
Stále existuje veľa diskusií o tom, či vajcia zvyšujú cholesterol. Po desaťročia odborníci verili, že ten, ktorý sa nachádza vo vaječných žĺtkoch priamo prispieva k zvýšeniu toho v krvi. Teraz sa však zdá, že iné prvky v strave a samotný zdravotný stav osoby majú na jeho výšku väčší vplyv. Napriek tomu vajcia naozaj obsahujú vysoké množstvo cholesterolu a v kombinácii s inými potravinami môže človek ľahko prekročiť odporúčanú dennú hodnotu.
2. Zvýšené riziko srdcových chorôb
Väčšina odborníkov súhlasí s tým, že jedno vajce denne zrejme nezvyšuje riziko srdcových chorôb. Na druhej strane tri až štyri kusy na raňajky každý deň, môžu znamenať problém. Podľa štúdie z roku 2019 sa konzumácia viac ako 300 miligramov cholesterolu denne spája s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a aj s rizikom úmrtia.
3. Priberanie na váhe
Ak si dopriavate na raňajky ťažké jedlá ako je klobása, slanina, sladké palacinky či kávu so smotanou a k tomu navyše vajíčka, možno si všimnete, že začínate priberať. Aby ste podporili zdravie a stabilizovali svoju váhu, k omelete si radšej doprajte čerstvý špenát, papriku a paradajky. Jedlo bude mať menej kalórií a navyše telo získa zdravé antioxidanty.
4. Možný vznik cukrovky
Je možné, že konzumácia veľkého množstva vajec môže zvýšiť riziko ďalšieho chronického ochorenia. Ľudí ohrozuje cukrovka 2. typu. Výskum však odhalil, že príjem v malom množstve znižuje hladiny cukru v krvi a citlivosť na inzulín.
5. Zvýšená konzumácia nezdravých jedál
Mnoho ľudí si pripravuje vajíčka na masle, ale ich konzumuje s klobásou či slaninou. Takto z nich robí kalorickú bombu, plnú prebytočného nasýteného tuku, sodíka a kalórií.
Keď sa jedia s mierou
1. Dobrý zdroj bielkovín
Vajcia sú chudé bielkoviny, neobsahujú veľa nasýtených tukov, nájdeme v nich, naopak, tie zdravé nasýtené. Zasýtia na dlhší čas, potlačia chuť do jedla.
2. Zlepšia hladinu cholesterolu
Napriek tomu, že ho priamo v sebe obsahujú, výskum ukázal, že ak sa jedia s mierou, pozitívne ovplyvňujú cholesterol v krvi. Jedna štúdia zistila, že vajcia zlepšujú hladinu toho dobrého, ktorý je rozhodujúci pre vstrebávanie zlého cholesterolu a jeho odstraňovanie z krvného obehu.
3. Podporujú chudnutie
Ak vymeníte raňajky bohaté na uhľohydráty za vajíčka, podporíte schopnosť tela spaľovať tuk a pomôže vám to aj schudnúť. Úplne postačí, ak si pripravíte omeletu z dvoch vajec.
4. Získate zdroj vitamínu D
Príjem vitamínu D môžete zvýšiť tým, že vyjdete na slnko alebo zaradíte do svojho jedálnička potraviny, ako sú vajcia. Ten hrá dôležitú úlohu pri imunitnom zdraví a absorpcii vápnika.
5. Znížite zápal
Ak sa konzumujú s mierou, môžu znížiť chronický zápal. Ide o zdravotný problém, ktorý prispieva k chorobám, ako sú cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, artritída a rakovina. Zníženie zápalových markerov prostredníctvom stravy, cvičenia a zmeny životného štýlu výrazne zlepšuje zdravie.
6. Vynikajúci zdroj selénu
Selén je minerál, ktorý telo potrebuje. Jedno vajce poskytuje približne 15 mikrogramov, čo je približne 27 percent odporúčanej dennej dávky. Jeho antioxidačné vlastnosti chránia pred rakovinou, ochoreniami štítnej žľazy a srdca.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%