Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OMYL o kalóriách, ktorý mnohým poplietol hlavu: Prečo by ste mali prestať s POČÍTANÍM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viac pohybu a menej kalórií. Typický scenár u každého, kto chce schudnúť. Nie je to však také jednoduché, ako sa mnohí domnievajú, upozorňujú odborníci.

Na prvý pohľad je to jednoznačné. Ak prijmete veľa kalórií alebo málo spálime, priberieme. Chcete schudnúť? Mali by ste sa viac hýbať. Svetoznámy genetik z University of Cambridge a profesor Giles Yeo vyzýva ľudí, aby sa viac zamerali na kvalitu toho, čo majú na tanieri, nie na číslo, ktoré ukazuje počet kalórií, ako sa píše dailymail.co.uk.

"Nejeme kalórie. Na tanieri máme jedlo a následne z neho naše telo musí extrahovať kalórie," tvrdí odborník. 

Zavádzajúce kalórie

Ľudské telá nespaľujú všetky kalórie rovnako. Napríklad menej kalórií absorbujeme z konzumácie pomaranča ako z pitia šťavy z ovocia, hoci obsahujú rovnaké množstvo kalórií. V pomarančovom džúse nie je žiadna vláknina alebo len veľmi málo, keďže sme ju doslova vytlačili. Výsledkom bude, že naše telo absorbuje cukor v priebehu niekoľkých minút. Ak však zjete celé ovocie, musíte ho požuť, pričom jeho trávenie vyžaduje určitý čas. 

Ako hovoria odborníci, toto je len jeden z mnohých príkladov, prečo je zameranie sa len na kalórie také zavádzajúce. Podobne je to aj s varením. Surový zeler obsahuje 6 kalórií, no po jeho tepelnom spracovaní je to až okolo 30 kalórií. 

„Do zeleru neboli pridané kalórie navyše. Ide len o to, že naše telá sú schopné získať len šesť kalórií zo surovej zeleniny. Ak ju uvaríte, vaše telo musí vynaložiť menej práce. Výsledkom je, že po zjedení z neho dokážete absorbovať viac kalórií," uvádza profesor. 

OMYL o kalóriách, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počet kalórií na štítku spracovaných alebo varených potravín sa príliš podceňuje, zatiaľ čo uvádzaný obsah bielkovín pravý opak. Kvôli práci potrebnej na trávenie bielkovín podľa profesora Yea získame len 70 percent týchto kalórií. Takže 30 percent kalórií sa spotrebuje na spracovanie bielkovín v našom tele. Počet kalórií je tak všade nesprávny, žiadny štítok na potravinách to nezohľadňuje. 

Radšej kvalita ako kvantita

Inou kapitolou sú tzv. prázdne kalórie. Hoci jablko a lízatko obsahujú podobný počet kalórií, jablko je očividne zdravšia možnosť, pretože konzumácia príliš veľkého množstva nutrične prázdnych kalórií si čoskoro vyžiada daň na vašom zdraví. Profesor varuje, že je dôležité sa zamerať na kvalitu potravín, ktorú jeme, ako na samotný počet kalórií. 

Hlavným problémom u ultra-spracovaných potravín je skutočnosť, že majú prirodzene nižší obsah bielkovín a vlákniny kvôli ich spracovaniu.

Odborník dodáva na záver: „Povedzme, že ste museli dodržať 1 500 kalórií denne pri nejakej diéte. Avšak je veľký rozdiel, ak ste prijali 1 500 z cukru oproti 1 500 zo steaku. Je jasné, čo je lepšie. 

Viac o téme: ZdravieChudnutiePrevenciaKalórie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9