20 POTRAVÍN, ktoré POSUNÚ ručičku na váhe smerom NADOL: HMOTNOSŤ pod KONTROLOU

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-16 06:00:00

Sústreďte sa na určité potraviny, ktoré naštartujú metabolizmus a kilá pôjdu dole ako po masle. Samozrejme, že pravidelný pohyb je dôležitý. No to, čo máte na tanieri, výrazne posunie vašu snahu tam, kam si želáte.

Superpotraviny sa považujú za produkty bohaté na živiny, bojujúce proti chorobám, a ktoré telu poskytujú mimoriadne výhody. Často majú rastlinný základ. Sú výborným zdrojom vitamínov a minerálov. Udržanie si hmotnosti je viac než len diéta. Ide o zaujímavú súhru medzi stravovacími návykmi, cvičením, stresom, chronickými stavmi, vekom a dokonca aj spánkovými návykmi a prostredím.

Dôkazy poukazujú na to, že stravovací režim, ktorý je bohatší na živiny a neobsahuje ultraspracované potraviny, prispieva k zdravšej hmotnosti, ako sa uvádza na eatthis.com. Začnite jesť nasledujúcich 20 potravín a nielenže sa dopracujete k vysnívanej postave, ale si ju aj udržíte.

1. Avokádo

Avokádo môžete pridať do šalátov, guacamole, sladkých pokrmov, alebo ho jesť len tak, mierne osolené. Tento zdravý tuk dodáva krémovitosť všetkému, čoho sa dotkne. Z výskumu z roku 2020 v vyplynulo, že ženy, ktoré pravidelne konzumovali avokádo, zaznamenali väčší úbytok hmotnosti počas štvorročného obdobia.

2. Čučoriedky

Tieto bobuľky sú nabité zdravím. Stačí ich umyť a skvelá desiata, alebo olovrant je na svete. Zamiešajte ich do jogurtov či smoothies.

3. Šošovica

Štúdia zverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition z roku 2016 zistila, že keď sú v strave strukoviny, ako je šošovica, dochádza k miernemu zníženiu hmotnosti.

4. Huby

Dajú sa skvelo pripraviť, chutia a majú zlomok kalórií. Triky na zníženie príjmu kalórií bez obetovania chuti sú základom efektívneho chudnutia.

5. Pistácie

Pistácie majú vhodnejšiu nutričnú hodnotu ako mnohé iné orechy, pretože obsahujú 160 kalórií, štyri gramy celkového tuku a iba 1,5 gramu nasýtených tukov na jednu porciu.

6. Chia semienka

Vymeňte bežné sladené pudingy za chia puding. Zvýšite príjem vlákniny, zasýti vás a vy sa nebudete prejedať.

7. Brusnice

Sú bohaté na antioxidanty, vďaka ktorým sa vylučujú toxíny z tela. Zlepšujú trávenie aj metabolizmus. Aj vďaka nim sa vám podarí schudnúť.

8. Granátové jablko

Granátové jablko vďaka obsahu tanínu podporuje správne trávenie. Podporuje zdravý metabolizmus a je nízkokalorické.

9. Cesnak

Cesnak je obľúbenou ingredienciou pri varení. Ochutíte ním takmer všetky pokrmy, jedlu dodá štipľavosť a má málo kalórií.

10. Kel

Výskum z roku 2014 ukázal, že ľudia, ktorí do svojho jedálnička zahrnuli zelenú zeleninu a pravidelne jedli kel, mali nižší viscerálny tuk. Ide o neviditeľný tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány v tele. 

11. Ovsené vločky

Vychutnajte si ovsenú kašu alebo domácu granolu. Ovos obsahuje pôsobivé štyri gramy vlákniny na porciu, pričom polovicu z týchto gramov tvorí rozpustná vláknina, ktorá zasýti na dlhší čas.

12. Açaí

Aj toto bobuľové ovocie je plné vlákniny a mastných kyselín, vďaka ktorým sa zvyšuje metabolizmus, spaľovanie tukov a dokonca znižuje chuť do jedla.

13. Brokolica

Majte v mrazničke vždy vrecko brokolice, aby ste z nej mohli urobiť rýchlu polievku, alebo ju pridať k cestovinám. Dodá jedlu objem a zasýti na dlhší čas.

14. Quinoa

Toto zrno s vyšším obsahom bielkovín je dokonalou prílohou k dusenej zelenine, ku grilovanému syru či kuracím prsiam. Dostatočný príjem bielkovín zvyšuje pocit plnosti, vďaka čomu budete mať hmotnosť viac pod kontrolou.

15. Kakao

Kakao alebo kakaový prášok je jednou z najlepších superpotravín na chudnutie. Vyrába sa z pražených kakaových semien. Dezertom alebo jogurtom dodá lahodnú chuť a má málo kalórií.

16. Karfiol

Obsahuje minimum kalórii a zasýti na dlhší čas. Môžete ho uvariť, alebo udusiť, chutí výborne a benefitom je, že vám pomôže schudnúť.

17. Losos

Príprava lososa je veľmi jednoduchá. Stačí ho opiecť na panvici a dochutiť bylinkami a korením. Výber chudých bielkovín, vrátane lososa je tou správnou cestou k zníženiu hmotnosti.

18. Špenát

Konzumácia špenátu je spojená s nižším výskytom obezity. Je výbornou potravinou pri chudnutí a zasýti na dlhší čas.

19. Vlašské orechy

Vlašské orechy sú jedny z mála rastlinných zdrojov omega-3 polynenasýtených mastných kyselín. Čistia tráviaci trakt a detoxikujú organizmus. Pomáhajú črevám správne fungovať.

20. Cícer

Predlžuje pocit sýtosti, znižuje chuť do jedla a zamedzuje prejedanie sa. Dokonca aj tekutina z cíceru sa môže použiť na pečenie zdravých koláčov.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie chudnutie

2023-04-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia