RAŇAJKY v skutočnosti NEPOTREBUJEME: Zastaraná rada o prvom jedle dňa je vraj NESPRÁVNA

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-31 06:00:00

Podľa odborníkov je oveľa dôležitejšie niečo iné. Naše telo je "naprogramované" vďaka vnútorným telesným hodinám tak, že prežije bez raňajok a bude fungovať normálne.

Desiatky štúdií ukázali, že vynechávanie prvého jedla súvisí s vyšším rizikom obezity, cukrovky 2. typu a vysokého krvného tlaku. Navyše, taktiež naznačili, že tí, ktorí raňajkujú, sú s väčšou pravdepodobnosťou štíhli. Niektorí zástancovia teórie raňajok sa domnievajú, že je to preto, že ľudia, ktorí jedia, majú viac energie na to, aby boli počas dňa aktívni. A tým, že budete dlhšie sýti, je menej pravdepodobné, že budete maškrtiť a budete dávať prednosť zdravým potravinám počas dňa, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. V skutočnosti sa však presne nevie, aký mechanizmus je za tým. 

Pomôže pri chudnutí

Revízia takmer tucta štúdií z roku 2019, publikovaná v British Medical Journal, však spochybňuje zdravotné prínosy raňajok a zistila, že vynechávanie tohto jedla nemá žiadny vplyv na hmotnosť. Dokonca rastúci počet výskumov prišiel na to, že nejesť hneď ráno môže pomôcť pri chudnutí – ak sa to robí na podporu konzumácie jedla v časovo obmedzenom okne 8 až 12 hodín. Jednoducho povedané, jete len v priebehu týchto hodín, pričom počas zostávajúcich 12 až 16 hodín máte pôst. To by vám údajne mohlo pomôcť schudnúť, čo podporí obmedzenie občerstvenia a neskorého nočného jedenia. 

Raňajky nepotrebujeme

Odborníčka na výživu Dr Federica Amatiová potvrdzuje a varuje, že pravidlo o raňajkovaní „nepochádza zo žiadneho špecifického vedeckého základu“. Jedlo nie je potrebné na naštartovanie dňa alebo prebudenie, pretože vnútorné telesné hodiny „vylučujú chemikálie, ktoré nám pomáhajú zobudiť sa a vstať z postele – či už raňajkujeme alebo nie“, ako povedala. Podľa odborníčky sú výsledky iných štúdií, ktoré zistili, že ľudia, ktorí raňajkujú, sú najzdravší, často spôsobené inými faktormi, ako je spánkový režim a nie samotným jedlom. 

Nabádajú k nezdravej strave? 

Okrem toho, nabádanie ľudí, aby sa naraňajkovali, keď nie sú hladní, „zvyčajne vedie k tomu, že si dajú niečo rýchle a pohodlné“, povedala. Toasty s džemom, ultraspracované raňajkové cereálie, tyčinky, pečivo a smoothies, to všetko poskytuje „veľa dostupných cukrov, ale nie dostatok bielkovín, vlákniny a zdravých tukov na to, aby sme ich považovali za kompletné jedlo“.

„Jesť jedlo s vysokým obsahom cukru na lačný žalúdok často vedie k tomu, že mnohí z nás pociťujú hlad a únavu do niekoľkých hodín po jedle, keď sa všetok cukor vstrebe a naše telo bude chcieť iné živiny. Najlepšie by bolo vynechať tento druh raňajok a dať si namiesto toho jedlo s vajcami, hubami, zeleninou, paradajkami, fazuľou a nejakými celozrnnými výrobkami," radí odborníčka. 

Ako pokračuje, dôležitejšie ako raňajkovať v určitom čase, je uistiť sa, že prvé jedlo dňa je kompletné a výživné. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie raňajky prevencia

2023-01-31 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia