7 ZDRAVÝCH potravín, ktoré sú HORŠIE ako SLADKOSTI: Skryté PEKLO pre telo

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-25 13:00:00

Niektoré marketingové praktiky sú tak premyslené, že ich málokto odhalí. S tým súvisí označenie potravín za "zdravé", pričom pravda je úplne iná. Mnohé z nich sú na tom horšie ako klasické sladkosti.

"Tvária" sa, že ide o zdravšiu alternatívu k tradičným verziám. Na prvý pohľad to tak aj môže vyzerať. Sú nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími výživnými látkami, taktiež deklarujú znížené kalórie, soľ, cukor a tuk. Bohužiaľ, môže sa za tým skrývať pravý opak. 

„Konzumácia kalsických sladkostí sa vo všeobecnosti považuje za nezdravú, pretože má vysoký obsah cukru a kalórií a zvyčajne neposkytuje veľkú nutričnú hodnotu,“ hovorí Trista Bestová, MPH, RD, LD. "Prílišná konzumácia cukru môže viesť k celému radu zdravotných problémov, vrátane priberania, vzniku zubného kazu a zvýšeného rizika niektorých chronických ochorení, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby."

Odborníčka ďalej upozorňuje, že sladkosti obsahujú tzv. prázdne kalórie, čo znamená, že síce poskytujú energiu, ale veľmi málo základných živín, ako sú vitamíny, minerály a vláknina. Preto sa odporúča nahradiť tieto sladké dobroty inou alternatívou, menej škodlivou pre organizmus. Ťažko však nájsť náhradu, keď na vás z regálov v obchodoch číhajú potraviny, ktoré sľubujú menej kalórií, no prinášajú daň v podobe zvýšeného cukru a sladidiel alebo solí. 

Pozrite sa na sedem potravín podľa eatthis.com, ktoré sa považujú za zdravé, no podľa dietológov ide o klamstvo:

Sušené ovocie

Kto by to bol povedal, že ovocie môže byť ešte horšie ako sladkosti! 

"Zatiaľ čo ovocie sa vo všeobecnosti považuje za zdravé jedlo, sušené ovocie má často vysoký obsah cukru a kalórií. Má tiež zvyčajne menšiu veľkosť, takže je ľahké zjesť viac ako čerstvé ovocie, čo môže prispieť k priberaniu," vysvetľuje odborníčka."Namiesto toho, aby ste siahli po sušenom ovocí, vyberte si celé ovocie, ktoré je rovnako dobré, ako sú jablká, banány a hrozno."

Nemusíte sa sušeného ovocia úplne vzdávať. Jedzte ho len s mierou. 

Granola

Keď sa povie zdravé obilniny, pravdepodobne vám napadne granola. Zatiaľ čo mnohé spoločnosti hovoria o nej ako o zdravej alternatíve k iným sladkým raňajkovým cereáliám, mnohé druhy granoly používajú rôzne oleje na spojenie zŕn, ktoré sa potom osladia cukrom.

"Granola sa často predáva ako zdravá možnosť, ale môže mať vysoký obsah cukru a nezdravých tukov," upozorňuje Bestová. "Je dôležité preštudovať si etiketu a vybrať granolu s nižším obsahom cukru, ktorá je vyrobená z celých zŕn a zdravých tukov."

Energetické tyčinky

Energetické tyčinky si našli miesto medzi zdravo zmýšľajúcimi ľuďmi, čiastočne vďaka reklamným kampaniam s obrázkami horolezcov a športovcov. Zatiaľ čo mnohí veria, že zdravý životný štýl a energetické tyčinky idú ruka v ruke, toto jedlo má temný nutričný základ. Keď otočíte tyčinku a prečítate si informácie o výživovej hodnote, môžete byť šokovaní, keď uvidíte neuveriteľne vysoké percento sacharidov a tukov.

"Energetické tyčinky sa často predávajú ako zdravé a pohodlné občerstvenie, ale mnohé druhy majú vysoký obsah cukru a kalórií," varuje Bestová. "Je dôležité vybrať si energetické tyčinky, ktoré sú vyrobené z celých zŕn a majú nižší obsah cukru."

Čítajte etikety na obaloch tyčiniek!

Cereálne tyčinky

Cereálie majú zlú reputáciu z dobrého dôvodu – veľa verzií týchto základných raňajok sa dodáva s cukrom. Zatiaľ čo niektoré celozrnné cereálie nemusia byť až také zlé, pravdepodobne ide o potraviny nie vo forme tyčiniek. Aj keď marketing týchto cereálnych tyčiniek vyzerá celkom zdravo, nenechajte sa oklamať.

"Mnohé z nich obsahujú viac cukru ako sladká tyčinka a často majú rovnako málo vlákniny,“ zdôrazňuje Yelena Wheelerová MPH, RDN, registrovaná dietologička.

Mrazený jogurt

Ak ste si niekedy museli vybrať medzi klasickou sladkosťou a mrazeným jogurtom, mrazený jogurt bol jasnou voľbou! Marketing okolo tejto cukrovinky hovorí o nej ako o zdravej alternatíve dezertov, a to aj napriek veľkému množstvu cukru a tuku, ktoré sa nachádzajú v každej porcii.

Mnoho druhov mrazeného jogurtu obsahuje veľa cukru – často viac ako sladkosti a obyčajná zmrzlina,“ hovorí Lisa R. Youngová, Ph.D., RDN. "A keďže si ľudia myslia, že však je to len jogurt, často zjedia väčšiu porciu."

Všetok cukor v tejto pochúťke nakoniec spôsobí zdravotné problémy. V skutočnosti sa mrazený jogurt dokonca radí medzi pochutiny, ktoré zvyšujú zápal v tele, ako hovoria dietológovia.

Polievka z konzervy

V priebehu rokov vzniklo mnoho druhov „zdravých“ polievok z konzervy, no nie každá značka naplnila tieto marketingové očakávania.

"Extrémne vysoký obsah sodíka, málo alebo žiadne bielkoviny alebo vláknina a mnohonásobne vysoký obsah cukru v spojení s plechovkou, ktorá môže uvoľňovať BPA, zvyšuje riziko obezity a inzulínovej rezistencie," hovorí Bridget MacDonaldová, RDN, registrovaná dietetická sestra vo Welcyone. "Bolo by oveľa lepšie, keby ste si dali malú hrsť čokoládových cukríkov s mandľami."

Nízkotučný šalátový dresing

Šalát sa nezvykne spomínať v súvislosti so sladkosťami. Na ňom nie je nič zlé, problémom je však to, čo je navrchu. Mnohé šalátové dresingy sa "chvália" nízkym obsahom tuku, no za to majú vysoký obsah cukru a nízkokvalitný tuk. 

"Hlavnou zložkou je zvyčajne rastlinný olej," hovorí MacDonaldová. "Tie obsahujú veľké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré môžu viesť k chronickému zápalu v tele. Takmer vždy obsahujú veľké množstvo cukru."

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia sladkosti

2023-01-25 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia