TOP ovocie a zelenina, po ktorých vám zmiznú KILÁ: Tieto vás PRIBLÍŽIA k CIEĽU!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-11 13:00:00

Nutričné "elektrárne", ktoré dodávajú telu vitamíny, minerály, vlákninu antioxidanty a iné základné živiny. Také je ovocie a zelenina. Niektoré z nich dokonca podporujú zhadzovanie kilogramov viac ako ostatné!

Ak má telo dostatok základných výživných látok, má znížené riziko chronických ochorení ako sú srdcové choroby, cukrovka a obezita, zlepšené zdravie čriev a trávenie, znižený zápal, zvyšujúcu sa energiu a zdravú hmotnosť. Práve s tou majú ľudia najčastejšie problém.

Štúdia z roku 2020 publikovaná v Nutrients zistila, že ženy, ktoré zvýšili príjem celého ovocia a zeleniny, zaznamenali zdravý dlhodobý úbytok hmotnosti, znížili si riziko nadváhy alebo obezity a dokonca začali jesť menšie porcie, ako sa píše na eatthis.com.

Ktoré ovocie a zelenina sú však najlepšie na chudnutie? Registrovaná dietologička Trista Bestová má v tom jasno. Svojim klientom, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilogramy radí, aby sa sústredili na určité druhy. 

Citrusové ovocie

Citrus, ako sú pomaranče, grapefruity, citróny a limetky, patria medzi najlepšie plody na chudnutie.

„Napríklad taký grapefruit pomáha pri chudnutí, pretože má relatívne nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu sa budete cítiť po jedlo sýto a spokojne,“ konštatovala Bestová.

Obsahuje aj zlúčeninu zvanú naringenín, o ktorej je známe, že účinkuje proti obezite.

Bobule

Ďalším kandidátom na zníženie hmotnosti je bobuľové ovocie. Najmä čučoriedky sú spojené s menším prírastkom hmotnosti a zníženým rizikom obezity a cukrovky 2. typu.

„Ide o nízkokalorické jedlo s vysokým obsahom vlákniny, ktorá zasýti na dlhší čas,“ uviedla Bestová.

Sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov a iných živín, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie.

Krížo zelenina

Krížová zelenina ako je brokolica, karfiol, kel a ružičkový kel ponúkajú nespočetné množstvo zdravotných výhod. Aj keď sú známe hlavne pre svoje výhody pri prevencii rakoviny, sú tiež vynikajúcou potravinou na pomoc pri chudnutí, pretože majú nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a sú bohaté na živiny.

„Obsahuje silné antioxidanty, o ktorých je známe, že znižujú zápal v tele," konštatovala Bestová.

Avokádo

Aj keď je avokádo kalorické kvôli vysokému obsahu tuku, je to fantastické jedlo, ktoré vám pomôže dosiahnuť váš cieľ v oblasti chudnutia. Podľa jednej štúdie s viac ako 55 400 ľuďmi, konzumácia avokáda znížila riziko nadváhy alebo obezity o 15 percent u konzumentov, ktorí ho pravidelne jedli.

„Síce má vysoký obsah tuku, väčšinu z neho tvorí mononenasýtený tuk, ktorý sa považuje za zdravý, pomáha totiž znížiť telesnú hmotnosť a obvod pása," poznamenala Bestová.

Zemiaky

Zemiaky sú často považované za zlé, pretože ide o jedlo s vysokým obsahom sacharidov, ktoré neprispievajú k chudnutiu. Tento predpoklad však zďaleka nie je pravdivý. Zemiaky sú nabité živinami, zdravými sacharidmi a vlákninou, vďaka čomu sú zdravým doplnkom každého jedálneho lístka na chudnutie. Výsledky štúdie z roku 2021 zverejnenej v Nutrients ukázali, že ich konzumácia bola spojená s lepšou kvalitou stravy a vyšším príjmom živín.

„Zemiaky majú nízky obsah kalórií a zároveň vysoký obsah vlákniny a iných prospešných živín na chudnutie,“ uviedla Bestová.

Množstvo kalórií varených zemiakov závisí od ich veľkosti a prísad alebo korenín, ktoré sa k nim pridávajú.

„Napríklad pridaním masla alebo kyslej smotany sa zvyšuje ich kalorická hodnota,“ vysvetlila Bestová.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie chudnutie

2023-01-11 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia