CHYBA, kvôli ktorej vám SKYSNE jedlo: Na toto ZABUDNITE, inak pokrm môžete VYHODIŤ!
Už staré mamy na to upozorňovali, napriek tomu to mnohí stále robia. Ak bojujete s časom a ponáhľate sa, zvyčajne putuje čerstvo uvarené jedlo hneď do chladničky. Koledujete si však o nepríjemný problém.
Navarili ste guláš alebo chutnú polievku, po ktorej sa vám zbiehajú slinky. Stačí však urobiť jeden detail, ktorým sa to všetko pokazí. Stačí vložiť jedlo do chladničky.
Hrozí strata nutričných hodnôt
Kto by nechcel, aby pokrm nestratil chuť, zachoval si svoj nutričný obsah a čerstvosť po dlhšiu dobu? Či už ho zmrazujete alebo ohrievate, mali by ste s jedlom manipulovať opatrne. Jeden chybný krok môže spôsobiť jeho kontamináciu! Ako aj v tomto prípade.
„Ak ihneď vložíte horúce jedlo alebo tekutiny do chladničky, môže stratiť svoje nutričné hodnoty. Je v poriadku, ak to spravíte s mierne horúcim pokrmom. Pred chladením by ste však mali počkať, kým nedosiahne izbovú teplotu," uvádza odborníčka na výživu Dr. Anju Soodová na food.ndtv.com.
Počkajte 2 hodiny
Pridáva sa k nej výživový špecialista Meher Rajput, ktorý dodáva, že ak sa horúce jedlo vloží do chladničky, môže sa kontaminovať baktériou salmonely. Tým riskujete skazu aj u iných potravín ako sú napr. vajcia, zelenina a mäso. Iný výživový poradca Shalini Manglani tvrdí, že „teplé jedlo by sa nemalo uchovávať dlhšie ako dve hodiny, pretože sa na ňom začnú množiť baktérie. Ak chcete počkať, je vhodné dať ho do chladničky do dvoch hodín.“
Taktiež pomáha to, ak by ste jedlo rozdelili na menšie porcie. Vďaka tomu sa rýchlejšie ochladí či zmrazí, čím sa predíde kontaminácii. Nezabúdajte na udržanie obsahu vlhkosti v potravinách ich zabalením do vzduchotesných nádob alebo fólií. Zabránite tým tiež jednej veci. Zápachy z rôznych potravín sa nezmiešajú a predídete tak prieniku baktérií.
S umiestňovaním horúceho jedla do chladničky sa spája ešte jeden problém. Mohlo by to uškodiť vášmu spotrebiču alebo ovplyvniť teplotu potravín v jeho okolí. Na druhej strane, s dnešnými spotrebičmi by to nemal byť problém, termostat chladničky sa postará o bezpečnosť.
Tipy, čo robiť pred chladením horúceho jedla
- Ak potrebujete do chladničky vložiť horúce jedlo, nedávajte ho do hlbokých nádob. Tak bude dlhšie trvať, kým vychladne. Vložte ich radšej do plytkých nádob.
- Rozdeľte jedlo na menšie porcie do menších nádob.
- Potraviny môžete pred chladením rýchlo schladiť v kúpeli s ľadovou vodou.
- Môžete ho chladiť aj na pulte, sledujte, kým para nezmizne.
- Zakryte horúce tekutiny, ktoré chcete schladiť. V opačnom prípade môžu uvoľňovať vlhkosť, čo môže spôsobiť, že kompresor bude pracovať ťažšie, ako by mal.
Fotogaléria
zdravie jedlo prevencia