Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zmizík na TUK, ktorý sa vám už nikdy NEVRÁTI: 5 stratégií, ako si udržať PLOCHÉ bruško

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Strata nadbytočných kíl je len polovica úspechu v ceste za vysnívanou postavou. Oveľa ťažšie je, dlhodobo si udržať hmotnosť. Často je práve to kameňom úrazu. Ako schudnúť a opäť nepribrať?

Konzumácia výživných potravín a aktívny životný štýl sú veľmi dôležité pre zdravé chudnutie a znižovanie prebytočného brušného tuku. Práve ten je podľa Harvard Health Publishing pre zdravie toxický. Ako sa uvádza na eatthis.com, ak je ho priveľa, spôsobuje množstvo zdravotných problémov, ako je cukrovka 2. typu, rakovina prsníka a kardiovaskulárne ochorenia.

Brušný, teda viscerálny tuk, sa nachádza hlboko v brušnej dutine. Nie je ľahké sa ho zbaviť. Konzumácia zdravej a vyváženej stravy na báze chudých bielkovín a komplexných uhľohydrátov nestačí. Dostatok spánku, regenerácia, pravidelný pohyb a silový tréning sú rovnako dôležité. 

Ak sa budete držať týchto návykov, nielenže schudnete, ale stratí sa vám aj tuk raz a navždy:

1. Zabudnite na kaloricky bohaté potraviny a slad nápoje

Sladkosti a sladené nápoje chutia skvele, ale ich konzumácia neprináša nič dobré. Ich nadmerná konzumácia spôsobuje ukladanie tuku okolo brucha, ale aj srdca. Podľa odborníkov, aby ste skutočne schudli a udržali si hmotnosť, musíte sa zamerať na to, aby ste minuli viac energie ako prijmete.

2. Zvýšte spotrebu ovocia a zeleniny

Dbať na dostatočný príjem ovocia a zeleniny v strave je dôležité pre viaceré aspekty zdravia. Napríklad vláknina, ktorá sa v nich nachádza, vám pomáha udržať si zdravú hmotnosť, znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky a srdcových chorôb a zabraňuje zápche. Podľa štúdie publikovanej v Nutrients, existuje pozitívny vzťah medzi zvýšeným príjmom zeleniny a zníženým rizikom priberania alebo obezity.

Zmizík na TUK, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Držte sa svojej motivácie

Chudnutie začína v hlave. Ak je správne nastavená, kilá idú dole. Je však nutné si nastaviť také ciele, ktoré dokážete splniť. Zdravé stravovanie a cvičenie zohrávajú dôležitú úlohu pri chudnutí, no ak sa zameriate na svoje predsavzatia a motiváciu, pomôže vám to udržať si ideálnu hmotnosť.

4. Buďte na seba hrdí

Proces chudnutia môže mnohým ľuďom často spôsobiť pocit viny, najmä, ak ide o prísnu diétu alebo plán stravovania s veľkými obmedzeniami. Keďže takýto spôsob stravy nie je trvalo udržateľný, môžu sa cítiť previnilo, ak diétu porušia, alebo priberú nejaké to kilo navyše. Buďte k sebe láskaví, hrdí na svoje pokroky, odmeňujte sa.

5. Verte svojmu inštinktu

Hlad, odolávanie pochúťkam, mrzutosť z odriekania. Tieto pocity sú na mieste a sú úplne v poriadku. Sú súčasťou zdravého chudnutia. Aj keď vyjsť zo svojej komfortnej zóny a osvojiť si nové návyky môže byť prospešné pre zdravie, je dôležité počúvať telo a lepšie pochopiť svoje vlastné hranice. Poznáte sa lepšie ako ktokoľvek iný, dôverujte svojmu inštinktu.

Viac o téme: BruchoStravovanieTuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9