Neodsudzujte ZEMIAKY: OMYL o ich vplyve na CUKROVKU zmení váš NÁZOR na jedlo

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-05 19:00:00

S cukrovkou sa nežije práve najľahšie. Zvládať ju pomáha vhodná strava, no ani jej výber nie je najľahší. Hoci mnohí odmietajú škrobovú zeleninu, ktorá údajne nie je dobrá pri tomto stave, robia veľkú chybu.

Nedávna štúdia publikovaná v Journal of Medicinal Food skúmala, ako môže strava so zemiakmi a fazuľou pomôcť tým, ktorí sú rezistentní na inzulín, uvádza medicalnewstoday.com. Podľa vedcov účastníci štúdie, ktorí konzumovali tieto jedlá, schudli a mali zníženú inzulínovú rezistenciu. 

Záleží od prípravy

Ľudia, ktorí sú ohrození cukrovkou, by mali dodržiavať stravovacie plány, ktoré im pomôžu zvládnuť chorobu a zlepšiť ich fyzickú pohodu. Hoci u každého je to individuálne, organizácie ako Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) držia v rukách niekoľko všeobecných odporúčaní.

Napríklad, niektorí ľudia s cukrovkou 2. typu by mali obmedziť sacharidy a zvýšiť príjem neškrobovej zeleniny. Zemiaky a fazuľa patria medzi škrobovú zeleninu, čo znamená, že obsahujú sacharidy. Hoci by sa mohlo zdať, že pre cukrovkárov či ľudí s inzulínovou rezistenciou je zakázaná, nie je to úplne tak!

Registrovaná dietologička Yelena Wheelerová, ktorá nebola zapojená do štúdie, to vysvetlila: „Zemiaky a fazuľa nie sú v skutočnosti ''zlé potraviny". Avšak príprava týchto potravín môže určiť, aké prospešné alebo škodlivé môžu byť tieto pre riadenie glukózy.‘‘

Napríklad sladké zemiaky pečené so šupkou môžu byť v skutočnosti skvelým doplnkom k dobre vyváženej strave, pretože poskytujú vysoký obsah vlákniny.

„Obsah vlákniny prispieva k sýtosti a riadeniu hladiny cukru v krvi. To zase môže znížiť závislosť osoby s diabetom 2. typu na inzulíne, a preto môže zlepšiť udržanie hmotnosti a dokonca aj jej úbytok,“ tvrdí Wheelerová.

Úbytok hmotnosti a znížená inzulínová rezistencia

Štúdia zahŕňala 36 dospelých účastníkov s inzulínovou rezistenciou. Výskumníci porovnávali dve diéty: jednu s vysokým obsahom zemiakov a druhú so strukovinami (fazuľa a hrach) a vplyv diét na kontrolu hladiny glukózy v krvi. Účastníci boli na jednej z dvoch kontrolovaných diét počas ôsmich týždňov s pravidelným sledovaním.

Kristian Morey, registrovaný dietológ a klinický dietológ v Mercy Medical Center v Baltimore, ktorý sa nezúčastnil štúdie, poznamenal: „Jeden zaujímavý detail, ktorý v štúdii spomínali, bol, že zemiaky uvarili a nechali vychladnúť pred tým, ako ich podávali účastníkom. Tento proces môže spôsobiť, že časť škrobu obsiahnutého v zemiakoch sa trávi pomalšie ako pred tým, a to môže zlepšiť citlivosť na inzulín a glukózovú toleranciu pri konzumácii takéhoto jedla. Je tiež dôležité poznamenať, že spolu so zemiakmi konzumovali aj iné potraviny - napríklad bielkovinové jedlá, čo môže tiež zlepšiť glykemickú reakciu."

Celkovo vedci zistili, že účastníci oboch diét nezaznamenali výrazný pokles hladiny glukózy v krvi. Obe skupiny však mali úbytok hmotnosti a zníženú inzulínovú rezistenciu.

Amy Kimberlainová, registrovaná odborníčka na výživu povedala: "Táto štúdia ukázala, že užívanie potravín, ktoré znižujú energetickú hustotu stravy, umožní nielen lepšiu inzulínemickú reakciu, ale tiež pomôže podporiť chudnutie.”

Celkovo štúdia demonštruje, že príprava a výber potravín sú základnými zložkami kontroly cukrovky. Výskum potvrdzuje, ako môže škrobová zelenina, vrátane fazule a zemiakov, prispieť k zdravej strave ľudí s rizikom cukrovky 2 typu.

Fotogaléria


Tagy:
zemiaky cukrovka fazuľa

2022-12-05 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia