DOCHUTÍ hotové jedlá, no za akú cenu? SOĽ môže zmeniť fungovanie MOZGU, čo to znamená!

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-28 13:00:00

Nemožno jej odoprieť jednu vec: zlepšuje chuť pokrmov. Vďaka nej sa z jedál stávajú delikatesy. Navyše, každý si na ňu zvykne a preto po nej siaha čoraz častejšie. Soľ. Uspokojí chuťové poháriky, no pridá jeden problém navyše.

Chlieb, cereálie, polievky, syry a instantné rezance. To je len zlomok z jedál, ktoré obsahujú veľké množstvo soli. Vedecké dôkazy sú však jasné. Ukazujú, že príliš veľa soli v strave môže spôsobiť zmätok v kardiovaskulárnom a renálnom (močovom) systéme tela, informuje medicalnewstoday.com

Stres a soľ

Vedci z University of Edinburgh v Škótsku nedávno teoretizovali, že vysoká spotreba soli môže spôsobiť mozgu stres. Výsledky experimentu skutočne ukázali, že vysoký príjem soli môže zvýšiť produkciu stresového hormónu. Zistenia sa objavili v Cardiovascular Research.

Štúdia spája konzumáciu veľkého množstva potravín bohatých na soľ s aktiváciou osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA), čo je systém reakcie tela na stres. Vedci si tiež všimli, že strava s vysokým obsahom soli viedla k zvýšeniu glukokortikoidov, prirodzene sa vyskytujúcich hormónov, ktoré pomáhajú regulovať stresovú reakciu a kardiovaskulárne, kognitívne, imunitné a metabolické funkcie.

Matthew Bailey, Ph.D., hlavný autor štúdie a profesor na Edinburskom centre pre kardiovaskulárne vedy, dodal: „Sme to, čo jeme, a pochopenie toho, ako jedlo s vysokým obsahom soli mení naše duševné zdravie, je dôležitým krokom k zlepšeniu pohody. Vieme, že prílišná konzumácia soli poškodzuje naše srdce, cievy a obličky. Podľa tejto štúdie vysoký obsah soli v našom jedle tiež mení spôsob, akým mozog zvláda stres.“

Čo sa stane v tele? 

Sodík je základným prvkom, ktorý pomáha regulovať pohyb živín do buniek a naopak. Ľudské telo potrebuje len malé množstvo sodíka, ktorý sa spája s chloridom a tvorí bežnú kuchynskú soľ. 

Evangeline Mantziorisová, dietologička a riaditeľka vied o výžive a potravinách na University of South Australia, diskutovala o epidémii vysokého obsahu soli v podcaste z apríla 2022. Nebola zapojená do tejto štúdie.

Odborníčka vysvetlila, čo sa stane pri konzumácií príliš veľa soli: „Vstrebe sa do čreva a krvi. Vťahuje tekutinu do krvných ciev a zvyšuje krvný tlak proti stene krvných ciev, a tomu hovoríme vysoký krvný tlak.”

Dodala, že starnutie a určité zdravotné stavy, vrátane preeklampsie, nízkej pôrodnej hmotnosti a chronického ochorenia obličiek, môžu zvýšiť citlivosť na soľ. 

Štúdium stresových účinkov soli

Doktor Bailey a jeho kolegovia testovali svoju hypotézu na dostupných samcoch myší. Kŕmili myši buď kontrolnou diétou s nízkym obsahom sodíka alebo stravou s vysokým obsahom soli. Vedci im merali hladinu stresového hormónu ráno a večer po dobu až 8 týždňov. Odobrali vzorky krvi na posúdenie reakcie osi HPA na stres. Ďalej zbierali a analyzovali vzorky tkaniva na genetické informácie o hypotalame, pečeni, obličkách a srdci. Autori štúdie dospeli k záveru, že ich výskum ukázal „funkčný dôkaz nového, priameho spojenia medzi príjmom soli v strave a aktiváciou osi HPA“.

Vysoký príjem soli viedol k vysokým hladinám soli v krvi, stavu nazývanému hypernatriémia, ako aj k nerovnováhe tekutín. Hoci mali hlodavce voľný prístup k vode, zažili „aktiváciu reakcie na ochranu vody“.Výskumníci navrhli, že „diéta s vysokým obsahom soli sa objavuje ako dôležitý modifikátor správania, aspoň u hlodavcov“.

Čoskoro sa to potvrdí na ľuďoch

Táto štúdia sa zamerala na samcov myší, čo môže obmedziť rozšírenie niektorých zistení na ľudí. Pandémia COVID-19 obmedzila výskumné možnosti, takže autori nemohli skúmať príjem soli a aktivitu HPA u samíc hlodavcov.

"U ľudí je množstvo hormónu, ktoré sa objavuje v moči, vyššie u ľudí, ktorí jedia viac soli, a to platí u žien a mužov," povedal doktor Bailey. „Existujú aj dôkazy, že tento stresový systém (os hypotalamus-hypofýza-nadobličky) vykazuje pohlavne odlišné reakcie na stres. U žien je reakcia často väčšia a časom majú vyššie riziko vzniku niektorých typov psychických porúch súvisiacich so stresom. Moja hypotéza je, že účinok soli by bol väčší u žien.“

Doktor Bailey sa podelil o svoje plány na budúce pokusy, čo je dôkazom, že sa chystá výskum na ľuďoch. 

„Plánujeme štúdiu na zdravých dobrovoľníkoch, ktorým poskytneme jedlá na kontrolu množstva soli a požiadame ich, aby zapojili mozog a vyriešili nejaké úlohy, ktoré aktivujú stresový systém. Budeme môcť merať hormón v slinách a srdcovú frekvenciu," tvrdí doktor. 

Ultraspracované potraviny ako problém

Tiež odporúča nahradiť kuchynskú soľ alternatívami s nízkym obsahom tejto látky, ako je chlorid sodný alebo chlorid draselný. Citoval nedávne štúdie, ktoré potvrdzujú ich účinnosť. Napriek tomu, podľa Mantziorisovej, nie každá soľ môže byť zlá. Dietologička tvrdí, že množstvo kuchynskej soli, ktorou si posypeme na jedlo, je vo všeobecnosti v poriadku. Varovala však, že nebezpečenstvo soli sa skrýva v ultraspracovaných potravinách.

"Namiesto toho, aby ste sa zaujímali o to, čo môžete pridať do varenia alebo hotového jedla, sa bližšie pozrite na množstvo soli, ktoré je v spracovaných potravinách v obchodoch," povedala Mantziorisová.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stres soľ prevencia

2022-11-28 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia