Proteínové TYČINKY pod lupou: OMYL, na ktorý môžete DOPLATIŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-25 20:00:00

Všetci si ich pochvaľujú pre skvelú chuť, vysoký obsah bielkovín a ako dočasné riešenie, keď sa nestíhate najesť. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští.

Odborníci upozorňujú, že proteínové tyčinky obsahujú veľké množstvo kalórií. Na jednej strane tak telu dodávajú dostatočnú dávku energie bez ďalšej konzumácie jedla, no ich časté užívanie môže spôsobiť priberanie, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Viac kalórií i tuku 

Tvrdia to vedci z Arizona State University na základe štúdie, ktorá odhalila, že ľudia, ktorí jedli aspoň jednu tyčinku denne, mali väčšiu pravdepodobnosť priberania v porovnaní s tými, ktorí ich nejedli. Napríklad jedna populárna značka proteínových tyčiniek obsahuje okolo 200 kalórií, čo je približne rovnako veľa ako dve jablká alebo tri stredne veľké vajcia.

Doktorka Carol Johnsonová a ostatní zo štúdie tvrdia, že, “predaj tyčiniek je v USA z roka na rok vyšší. Môžu predstavovať účinný zdroj špecifických živín. Časom však môže ich užívanie vyvolať priberanie a rovnako aj zvyšovať denný energetický príjem.“

V štúdií pozorovali 21 osôb, pričom každý mal prevažne 20 rokov. Prvé týždne sledovali svoju zvyčajnú stravu a popritom aj príjem kalórií. Následne mali počas dvoch týždňov jesť každé ráno proteínovú tyčinku. Počas prvého týždňa sa zvýšila ich denná spotreba kalórií na  220. Medzitým množstvo tuku stúplo o 0,5 kg.

Konzumácia stravy s vysokým obsahom bielkovín môže stopnúť chuť do jedla, pretože znižuje hladinu „hormónu hladu“ grelínu a zvyšuje hladinu peptidu YY, čo vedie k pocitu sýtosti.

Mnohé proteínové tyčinky sa dnes považujú za "sladké tyčinky v prestrojení“. Dôvodom je, že obsahujú pridané cukry a kukuričný sirup s veľkým množstvom fruktózy, ktoré mnohé štúdie spájajú s vyšším rizikom obezity a prírastku hmotnosti.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie tyčinka proteín potravina

2022-11-25 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia