Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

K MŔTVICI môže dôjsť aj v MLADOM veku: Tohto ZLOZVYKU sa zbavte, zvyšuje šancu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mŕtvica sa zvyčajne spája s ľuďmi, ktorí majú viac ako 65 rokov. Odborníci však upozorňujú, že prípady stúpajú aj u mladšej generácie. Týka sa dokonca 20-30-ročných, obzvlášť, ak robia jednu vec.

Najnovší výskum, zverejnený v časopise Neurology,  preukázal, že ľudia vo veku 20-30 rokov, ktorí užívajú mierne až väčšie množstvo alkoholu, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku na mŕtvice ako tí, ktorí neholdujú tejto neresti alebo si doprajú menšie množstvo, píše sa na usatoday.com

Čím dlhšie obdobie, tým horšie

Tím z Národnej univerzity v Soule analyzoval údaje z Kórejskej databázy mladých dospelých. Tí absolvovali štyri ročné zdravotné vyšetrenia s požiadavkou, aby pili alkohol. Účastníci s vypitými 105 gramami alkoholu sa považovali za miernych až ťažkých pijanov. Ide o ekvivalent takmer šiestich pollitrov stredne silného piva, ôsmich menších pohárov vína, alebo takmer deviatich panákov liehovín.

Z 1,5 milióna účastníkov malo celkovo 3 153 mozgovú príhodu počas šesťročného obdobia štúdie. Analýza odhalila, že tí, ktorí boli miernymi až ťažkými pijanmi dva alebo viac rokov, mali o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť mŕtvice ako ľudia, ktorí pili menej alebo vôbec nič. So zvyšujúcim sa počtom rokov mierneho až ťažkého pitia narastalo aj riziko mŕtvice.

K MŔTVICI môže dôjsť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V číslach to vyzerá nasledovne:

  • Ľudia s miernym až ťažkým pitím alkoholu 2 roky mali zvýšené riziko o 19 percent
  • Ľudia, ktorí pili 3 roky, mali zvýšené riziko o 22 percent
  • Ľudia, ktorí popíjali 4 roky, mali zvýšené riziko o 23 percent

Spojenie bolo spôsobené najmä zvýšeným rizikom hemoragickej mŕtvice – alebo mŕtvice spôsobenej krvácaním do mozgu. Výsledky sa prejavili po tom, keď vedci zohľadnili ďalšie faktory, ovplyvňujúce riziko mŕtvice, ako je vysoký krvný tlak, fajčenie alebo index telesnej hmotnosti. 

Britská charitatívna organizácia Stroke uvádza, že jeden z piatich ľudí, ktorí majú mŕtvicu, má menej ako 55 rokov!

„Výskyt mŕtvice u mladých dospelých sa posledné desaťročia zvyšuje. Tento stav u nich spôsobuje smrť a vážne postihnutie,“  zdôrazňuje autor štúdie Eue-Keun Choi.

Spojenie medzi alkoholom a mŕtvicou

Vedci uviedli, že existuje niekoľko možných mechanizmov, ktoré by mohli vysvetliť súvislosť medzi alkoholom a mŕtvicou. Pitie veľkého množstva alkoholu môže viesť k hypertenzii – vysokému krvnému tlaku – čo môže byť zase hlavným rizikovým faktorom mozgovej príhody. Alkohol tiež zvyšuje šance na fibriláciu predsiení, ktorá môže spôsobiť nepravidelnú srdcovú frekvenciu a následne zvýšiť riziko mŕtvice.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9