TOP potraviny, ktoré NAPNÚ pokožku: NAŠTARTUJÚ tvorbu KOLAGÉNU, mladosť na počkanie!

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-08 14:00:00

O kolagéne je známe, že udržuje pokožku napnutú a mladistvú. Napokon, je to najbohatší proteín v ľudskom tele. Naše telo si ho vytvára samé, ale dá sa získať aj z potravín.

Kolagén sa nachádza v koži, svaloch, kostiach, šľachách, väzivách, krvných cievach, črevnej výstelke a tiež v spojivových tkanivách. Jeho najlepším zdrojmi sú živočíšne produkty, ako sa píše na livestrong.com. S pribúdajúcim vekom kolagén prirodzene ubúda, čo prispieva k tvorbe vrások, stuhnutosti šliach a väzov, zmenšovaniu alebo ochabovaniu svalov, bolestiam kĺbov alebo osteoartróze z opotrebovanej chrupavky. Dokonca jeho nedostatok môže spôsobiť gastrointestinálne problémy, pretože výstelka tráviaceho traktu sa stenčuje. Okrem starnutia je hlavnou príčinou príliš malého množstva kolagénu zlá strava.

Čítajte tiež: PLODNEJŠÍ po tomto NÁPOJI? Pozitívny vplyv na SPERMIE, muži by naň nemali zabúdať!

Na produkciu kolagénu sú potrebné tieto živiny:

  • vitamín C
  • zinok
  • meď
  • proteín

Konzumácia potravín, ktoré sú na ne bohaté, môže pomôcť udržať hladinu kolagénu v norme. Čo by nemalo chýbať vo vašom jedálničku?

1. Vývar z kostí

Či už si ho kúpite v potravinách, alebo si ho pripravíte sami, vývar z hovädzích, kuracích alebo rybacích kostí bude nabitý kolagénom. Môžete ho jesť ako polievku, použiť do omáčiek, alebo na prípravu iných jedál. Otázne je, či to bude stačiť. Podľa štúdie z mája 2019 v International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism vnemusí poskytovať spoľahlivý zdroj aminokyselín, potrebných na tvorbu kolagénu v porovnaní s kolagénovými doplnkami.

2. Kuracie mäso

Okrem toho, že je kuracie mäso jedným z najlepších zdrojov kolagénu, poskytuje aj bielkoviny, teda aminokyseliny, ktoré vaše telo potrebuje, aby si kolagén vytvorilo samo.

3. Hovädzie mäso

Rovnako ako kuracie mäso, aj hovädzie je zdrojom mnohých kolagénových doplnkov a jeho konzumácia prispieva k tomu, že si ho telo tvorí samo. Je plný zinku, minerálu, ktorý telo potrebuje na jeho produkciu.

4. Morské plody

Morský kolagén sa vyrába z rybích šupín. Tie sa samozrejme nejedia, ale konzumácia rýb a mäkkýšov podporuje prirodzenú produkciu kolagénu v tele.

5. Cícer

Strukoviny sú dobrým spôsobom, ako prirodzene zvýšiť produkciu kolagénu. Je tiež skvelým zdrojom medi a zinku.

6. Vajcia

Prolín je jednou z primárnych aminokyselín potrebných na produkciu kolagénu. V jednom väčšom vajci nájdeme až 256 miligramov prolínu a 6,3 gramov bielkovín.

7. Mlieko

Kravské mlieko je naplnené bielkovinami, meďou a zinkom. Ak máte na neho alergiu, potrebné bielkoviny vám dodá sójové alebo hrachové mlieko.

8. Červená paprika

Sladká červená paprika je ďalší skvelý zdroj živín na tvorbu kolagénu. Obsahuje vitamín C, ktorý reguluje syntézu kolagénu. Jeho množstvo spolu s produkciou kolagénu prirodzene klesá. Preto je dôležité prijímať spolu s kolagénom aj dostatok vitamínu C. Červená paprika tiež obsahuje vitamín A, ktorý udržiava kostrové a mäkké tkanivo, sliznice a pokožku v poriadku.

9. Citrusové plody

Citrusové plody sú bohaté na vitamín C. Síce priamo kolagén neobsahujú, ale vďaka vitamínu C majú potenciál podporiť prirodzenú syntézu kolagénu v tele.

10. Brokolica

Zelenina nemá vysoký obsah kolagénu, ale napríklad brokolica pomáha telu produkovať viac bielkovín. Obsahuje tiež vitamín C a malé množstvo medi a zinku.

Zaujme vás: ZÁHADA okolo ženskej EJAKULÁCIE by mohla byť rozlúštená: Čo sa skrýva za MOKRÝM orgazmom?

11. Vlašské orechy

Vlašské orechy sú plné medi, zinku a sú aj rastlinným zdrojom bielkovín. Okrem toho, že pomáhajú pokožke vyzerať mladistvo, vďaka nim budete žiť dlhšie.

12. Hnedá ryža

Hnedá ryža pomáha získať viac minerálov tvoriacich kolagén. Nájdeme v nej meď aj zinok. Vo všeobecnosti sú celé zrná, ako je hnedá ryža, lepšou voľbou ako rafinované, ktoré sú počas spracovania zbavené mnohých cenných živín ako je vláknina, vitamíny B, železo, meď, zinok, horčík, antioxidanty a fytochemikálie.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie mladosť kolagén

2022-10-08 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia