Doplňte STRATY: 7 POTRAVÍN, ktoré PODPORUJÚ produkciu enzýmu MLADOSTI

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-25 06:00:00

Koenzým Q10, tiež nazývaný ubichinón alebo CoQ10, je antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti známkam starnutia. Zistite viac o tomto dôležitom antioxidante a o tom, ako zabezpečiť, aby ho vaše telo malo dostatok.

Tento antioxidant sa prirodzene nachádza v každej bunke nášho tela. Úloha koenzýmu Q10 je pritom  dôležitá, keďže vás chráni pred voľnými radikálmi. Predstavuje ochranný štít pred akýmkoľvek vonkajším činidlom, ktoré by mohlo spôsobiť oxidačné poškodenie. Navyše, bunkám uľahčuje výrobu energie, čím zvyšuje odolnosť, silu a pevnosť vašich svalov.

Čítajte tiež: RECEPT, ktorý vás v priebehu pár minút vtiahne do TALIANSKA: Pripravte si lahodnú MOZARELLU

Väčšia koncentrácia CoQ10 vo vašom tele znamená lepšiu schopnosť bojovať proti účinkom starnutia. Všetky krémy proti vráskami obsahujú tento koenzým ako jednu zo svojich účinných zložiek. Doplniť antioxidant sa však dá aj zvnútra. Ako podporiť svoje telo k jeho prirodzenej produkcii? 

7 potravín, ktoré vám podľa steptohealth.com pomôžu prirodzene produkovať CoQ1:

1. Losos

Ryby bohaté na mastné kyseliny, ako omega-3 a omega-6, sú nevyhnutné pre opätovné získanie a zvýšenie hladiny CoQ10. Spomedzi nich sa najviac odporúča losos. Napríklad Japonci majú zvyčajne dobrú úroveň tohto antioxidantu. Do jedálnička totiž zaraďujú veľa čerstvých a surových rýb. Samozrejme, jesť surové ryby nie je vždy najlepším riešením. Zaraďte do jedálnička čerstvého lososa, makrelu alebo sardinky. Konkrétne by ste ich mali mať na tanieri trikrát alebo štyrikrát týždenne.

2. Kuracie mäso

Mäso je vo všeobecnosti veľmi bohaté na CoQ10. S výnimkou červeného mäsa, ktoré obsahuje vysoké množstvo tuku, ktorý je toxický a zvyšuje cholesterol a triglyceridy. Namiesto toho dajte prednosť kuraciemu mäsu. Napríklad kuracie stehná sú veľmi dobrým zdrojom CoQ10. Skombinujte ich s inými výživnými potravinami, aby ste mali zabezpečenú zdravú a vyváženú stravu. Vyhnite sa však pečeniu kuracieho mäsa s príliš veľkým množstvom oleja.

3. Arašidy

Nie všetky potraviny, ktoré sú bohaté na CoQ10, pochádzajú zo živočíšnych zdrojov. Napríklad arašidy poskytujú vysoké množstvo tejto zlúčeniny. Pár gramov pražených arašidov má 0,8 mg CoQ10. Okrem toho, podobne ako hrozno, aj arašidy sú bohaté na resveratrol, veľmi zdravý antioxidant proti starnutiu. Ak jete správne množstvo, získate z arašidov len pozitívne účinky. Regulujú prietok krvi a starajú sa o pevnosť vašich svalov. Bojujú s účinkami spôsobenými plynutím času!

4. Brokolica

CoQ10 sa tiež nachádza v brokolici a brokolicových klíčkoch. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny umožňuje predchádzať niektorým chorobám vrátane srdcových chorôb a krvných zrazenín. Na svedomí to má práve vysoké množstvo antioxidantov, ako je CoQ10. Treba však myslieť na to, že koenzým nájdete len v čerstvých potravinách. Ak boli zmrazené alebo konzervované, tento koenzým sa stratí.

5. Pomarančový a jahodový džús

Málokedy obsahuje nejaké ovocie CoQ10. Výnimkou sú pomaranče a jahody. Spravte si z nich šťavu a užívajte si účinky nielen koenzýmu. Pozor však na zbytočné sladenie, ktoré by mohlo ubrať na jeho nutričných benefitoch. Nielen cukor je zakázaný, ale dokonca aj med či stévia. 

6. Špenát

Špenát je najbohatším rastlinným zdrojom CoQ10! Vyniká bohatým množstvom vitamínov, vlákniny a minerálov. Obsahuje tiež fytonutrienty ako beta-karotén a luteín. Všetky tieto prvky sú zodpovedné za ochranu pred poškodením buniek. Ak sa chcete postarať o pevnosť pleti, bojovať s hlbokými vráskami alebo vrátiť svojej pokožke žiarivosť, neváhajte nad konzumáciou špenátu. 

Zaujme vás: Kde sú lieky neúčinné, pomôže MED: Prírodná potravina ŠOKUJE svojimi účinkami na PĽÚCA

7. Tofu

Tento 100-percentný rastlinný proteín sa vyrába zo sójových bôbov. Zahrňte tofu do svojich šalátov a polievok. Ide o vynikajúce jedlo, pretože veľké množstvo CoQ10 a vápnika, ktoré obsahuje, ochránia vaše kosti. Tiež chráni vaše svaly a celkovo telo. Tofu má toľko bielkovín ako mäso a je plné vitamínov B-komplexu. Pokrýva veľké množstvo energetických potrieb našich buniek, čím tak bojuje s dôsledkami času. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie mladosť

2022-09-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia