Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ŠÉFKUCHÁRKA radí: Ako bezpečne ROZMRAZIŤ mäso čo NAJRÝCHLEJŠÍM spôsobom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak chcete mäso bezpečne rozmraziť, prináša to svoju daň v podobe dlhšieho času a trpezlivosti. Čo však robiť, ak si chcete na jedle pochutnať čo najskôr?

Šéfkuchárka Alison Mountfordová pravidelne uverejňuje svoje tipy a triky v domácnosti na internete, aby sa o ne podelila s ostatnými. Nedávno diskutovala na sociálnej sieti TikTok o tom, ako bezpečne rozmraziť mäso presne za 24 hodín, dve hodiny a dve minúty.

Do chladničky alebo do vody

Ako upozornila, najbezpečnejšími spôsobmi sú tie, ktoré trvajú najdlhšie, a pri ktorých sa používa chlad. Všetky však majú svoje pre a proti. Najlepšie však je vložiť zmrazené kura do chladničky, píše sa na ytminews.com

Čítajte tiež: Kde sú lieky neúčinné, pomôže MED: Prírodná potravina ŠOKUJE svojimi účinkami na PĽÚCA

„Najbezpečnejší spôsob na rozmrazenie, je položiť ho na uterák na najnižšiu policu vašej chladničky, aby zmrazené mäso nekvapkalo na iné potraviny. Na druhej strane, môže to trvať aj dva dni, čo je problém, ak ho chcete zjesť ihneď," vysvetľuje odborníčka. 

Druhým a rýchlym spôsobom je použitie studenej vody na rozmrazovanie kurčaťa.

ŠÉFKUCHÁRKA radí: Ako bezpečne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vložte do umývadla misku a naplňte ju studenou vodou, kde potom dajte mäso. V reštaurácii by vám odborníci zo zdravotníckeho oddelenia povedali, aby ste nechali vodu stále pustenú, nech sa obmieňa. Ja to však robím rak, že vodu vypnem a necham mäso v studenej vode. Po 30 minútach ho skontrolujem a prípadne opäť pustím vodu. Kľúčom je zabezpečiť, aby voda bola stále studená," upozorňuje Mountfordová.

Podľa tejto metódy sa približne 450 g kurčaťa rozmrazí za hodinu a 45 minút. Inou, pre mnohých známou a často používanou metódou, je vybrať kura z obalu a dať ho do mikrovlnnej rúry. Zapnite ohrev v 30-sekundových intervaloch a otáčajte ho za pochodu. Treba si však dávať pozor, aby sa neuvarilo.

Ako to nerobiť?

Nerozmrazujte kurča na kuchynskom pulte

Na pulte nie je bezpečná teplota na rozmrazovanie mäsa. To vytvára živnú pôdu pre baktérie a vy by ste tak mohli z mäsa ochorieť. Je lepšie nechať ho rozmraziť pomaly v chladničke alebo rýchlejšie vo vode.

NIE v horúcej vode

Horúca voda, podobne ako pult, zabezpečí príliš rýchle topenie kúskov zamrazenie vody na mäse a vytvára tak útočisko pre baktérie.

ŠÉFKUCHÁRKA radí: Ako bezpečne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nepoužívajte pomalý hrniec

Aj keď sa to môže zdať ako dobrý nápad, nič nerozmrazujte v pomalom hrnci. Je určený na pomalé varenie už rozmrazených potravín. Ak doň vložíte mäso, hrozí opäť rozmnoženie baktérií.

Salmonela ako hrozba

Kuracie mäso je jednou z najrizikovejších potravín, čo sa týka otravy jedlom. Preto je dôležité ho správne variť. Rizikom je salmonela, ktorá sa vytvára najmä pri nesprávnej teplote mäsa. Môže viesť k otrave jedlom, dokonca k brušnému týfusu, črevnej horúčke a gastroenteritíde.

Zaujme vás: 5 bežných kuchynských OLEJOV, ktoré môžu zhoršiť ZRAK: Urýchlia progresiu OCHORENIA

Známky, že niekto trpí chorobou spôsobenou zlou prípravou kuracieho mäsa, sú:

  • bolesť hlavy
  • horúčka
  • nevoľnosť
  • vracanie
  • kŕče v bruchu
  • hnačka
  • bolesť svalov
Viac o téme: ZdravieMäsoRozmrazenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9