Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Takto MŔTVICU nedostanete: ZMENY v strave, ktoré vás ODDIALIA od smrteľného stavu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je treťou najčastejšou príčinou úmrtia. Nastáva vtedy, keď mozog nie je dostatočne zásobovaný krvou. Len päť minút stačí na to, aby v ňom začali odumierať bunky. Po dlhšej dobe môže nastať závažné nevratné poškodenie, dokonca aj smrť. Reč je o mŕtvici. 

Mŕtvica môže byť desivá, traumatizujúca udalosť nielen pre človeka, ktorého postihne, ale aj pre jeho okolie. Vyskytuje sa vtedy, keď je prietok krvi zablokovaný a tá sa nemôže dostať do mozgu. Často ju spôsobujú oslabené alebo prasknuté tepny či cievy, ako sa píše na eatthis.com. Najviac ohrozenou skupinou ľudí sú pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Vo viac ako 50 percentách prípadov sa však mŕtvici dá predísť. Čo robiť, aby ste ju nedostali? 

Čítajte tiež: POTENIE v oblasti ROZKROKU nikto nerieši: Odborníci upozorňujú, ako to ZASTAVIŤ!

1. Doprajte si zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny 

„Zdravé tuky a omega-3 napomáhajú zdraviu mozgu a zaháňajú mozgové choroby,“ konštatovala registrovaná dietologička Morgyn Clairová.

Najlepšími zdrojmi sú podľa nej losos, avokádo a chia semienka. Získate ich aj vtedy, keď bežný slnečnicový olej, ktorý používate v kuchyni, vymeníte za olivový alebo repkový olej. 

2. Jedzte stravu s nízkym obsahom sodíka

Vysoký príjem sodíka je spojený s hypertenziou, ktorá prispieva k riziku mŕtvice.

„Štúdie ukázali, že obmedzením soli ochránite srdce pred srdcovými ochoreniami,“ uviedla Clairová.

Ak chce byť človek zdravý, nemal by skonzumoval viac ako 1 500 miligramov sodíka denne. 

Takto MŔTVICU nedostanete: ZMENY
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Konzumujte veľa vlákniny

Zdravým životným štýlom môžete predísť riziku vzniku mŕtvice. Do zoznamu patrí pravidelné cvičenie, zdravá strava a obmedzenie alkoholu a cigariet. Pokiaľ ide o stravovanie, odborníci odporúčajú jesť potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov, jesť veľa ovocia a zeleniny a každý deň prijímať dostatok vlákniny. Práve tá sa podľa jednej metaanalýzy výrazne podieľa na znížení rizika mŕtvice. 

Zaujme vás: Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

4. Obmedzte príjem červeného mäsa

Ďalším dôležitým stravovacím návykom na prevenciu mŕtvice je obmedzenie konzumácie červeného mäsa, najmä, kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov. Nahradenie nasýtených tukov tými zdravými, inšpirovanými Stredomorím, pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. 

5. Nezameriavajte sa len na chudnutie

Ak chcete predísť ochoreniam srdca, nemali by ste sa zameriavať len na chudnutie, ale viac na konzumáciu vyváženej a zdravej stravy. Zmeny životného štýlu, bez ohľadu na to, či ste schudli, boli spojené so štatisticky a klinicky relevantnými zlepšeniami fyziologických ukazovateľov, ako je krvný tlak a krvné lipidy. 

Viac o téme: PotravinyStravovanieMŕtvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9