Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie, ako je na ETIKETE: Tieto môžete jesť PO dátume spotreby!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kontrolujete dátum na obaloch potravín, ktoré doma skladujete? Ak sú po záruke, putujú rovno do koša? Niektoré vyhadzovať nemusíte. Vydržia totiž dlhšie, ako je uvedené na výrobkoch.

Je naozaj zlé jesť potraviny po uplynutí spotreby? Odborníci sa zhodujú, že netreba tomu prikladať príliš veľkú váhu. Podľa Ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA) sa tieto dátumy totiž v prvom rade týkajú kvality potravín a nie ich bezpečnosti. Navyše, neurčuje ich vláda, sú to skôr samotní výrobcovia, ktorí ich stanovujú na základe toho, kedy bude produkt na svojom "vrchole" trvanlivosti, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: PREDBEHNITE vysoký cholesterol a MŔTVICU: Toto spraví bežná POTRAVINA s KRVOU!

Nie všetko treba hneď vyhodiť

„Ľudia niekedy veci vyhadzujú bez toho, aby ich ochutnali, hoci to nemá žiadny súvis s bezpečnosťou potravín,“ uviedla riaditeľka oddelenia potravinového odpadu Natural Resources Defense Council Elizabeth Balkanová.

Obávajú sa totiž črevného ochorenia. Otrava jedlom je síce bežným javom, nie je však pravdepodobné, že by sa to stalo v dôsledku konzumácie potravín po dátume spotreby. Väčšina prípadov otravy jedlom sa vyskytuje po zjedení niečoho, čo je kontaminované škodlivými baktériami, ako je salmonela alebo listéria.

Neobjavia sa, keď uplynie dátum spotreby. Sú pravdepodobne už prítomné v produkte, keď si ho zakúpite,“ vysvetlila Balkánová.

Ako uviedla, ak je jedlo pokazené, po ochutnaní to pocítite a určite ho nedojete. To však neznamená, že by ste mali pravidelne konzumovať potraviny po dátume spotreby. Aj keď vám z nich nebude zle, nemusia chutiť tak dobre, ako na začiatku spotreby. Podľa USDA by ste mali považovať zvláštny zápach, textúru alebo farbu za znamenie, že je najlepšie jedlo vyhodiť.

Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny, ktoré sú v poriadku po dátume spotreby:

Pasterizované mlieko, syry a jogurty

Vo všeobecnosti sa tieto potraviny nepokazia, pretože podľa odborníkov sa škodlivé baktérie zničia počas procesu pasterizácie.

Potraviny, ktoré nepodliehajú skaze

Je v poriadku konzumovať takéto potraviny, pokiaľ sa s nimi správne zaobchádza a manipuluje.

„Vždy by ste však mali dať na svoje zmysly a nechať svoje chuťové bunky, aby rozhodli, či je daná potravina ešte v poriadku,“ radí Balkánová.

Potraviny, ktoré po spotrebe radšej nejedzte

Odborníci odporúčajú, aby sme boli opatrnejší pri pokrmoch, ktoré podliehajú skaze:

  • lahôdkové mäso
  • hotové jedlá, ktoré sa neohrievajú (sendviče)
  • surové vajcia
  • nepasterizované mliečne výrobky

Tipy na bezpečnosť potravín

Aby bolo jedlo v poriadku na konzumáciu po dátume spotreby, musí sa s ním správne manipulovať. Tu je päť tipov, ktoré treba dodržiavať, aby ste zaistili ich bezpečnosť.

  1. Potraviny skladujte bezpečne. Surové mäso, hydinu a ryby uchovávajte oddelene od iných potravín, aby ste predišli krížovej kontaminácii.
  2. Zaobchádzajte s nimi správne. Čisté ruky a povrchy môžu znížiť riziko vzniku črevného ochorenia.
  3. Jedlo dôkladne uvarte pri určitej teplote, čím sa zničia možné škodlivé baktérie. Hydina by sa mala piecť pri vnútornej teplote 74 stupňov Celzia, hovädzie a bravčové na 63 stupňov a vaječné jedlá na 72 stupňov Celzia.
  4. Maximalizujte trvanlivosť produktu. Skladujte veci v špajzi pri teplote od 10 do 21 stupňov Celzia, ideálne v kovových, sklenených alebo plastových nádobách. Potraviny rýchlo sa kaziace, ako je mäso a vajcia, uchovávajte v najchladnejšej časti chladničky, aby ste maximalizovali ich čerstvosť.
  5. Väčšina položiek vydrží v chladničke až päť dní pri teplote 4 stupne Celzia a 1 mesiac až rok v mrazničke.

Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Sú doplnky výživy len KOMERČNÝM výrobkom? TIETO by mohli byť ZBYTOČNÉ pre vaše telo

jesť potraviny po dátume spotreby nie je ani zďaleka také zlé, ako si možno myslíte. Vo všeobecnosti nepredstavuje veľké riziko, pretože dátumy na potravinách označujú skôr kvalitu potravín než bezpečnosť. Dajte však prednosť tým, ktorým neuplynula táto doba.

Viac o téme: PotravinyZdravieTrvanlivosťDátum spotreby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9