Kupujeme OVOCIE bez výživných látok? VITAMÍNY z neho MIZNÚ veľmi RÝCHLO, ako tomu ZABRÁNIŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-25 06:00:00

Čerstvé ovocie ulahodí nielen očiam, ale hlavne chuťovým pohárikom! Navyše, je plné výživných látok, takže naše telo ho priam potrebuje. Problémom však je to, ako je s ním zaobchádzané!

Keď je ovocie nesprávne skladované, alebo určitým spôsobom spracované, môže stratiť veľkú časť svojej nutričnej hodnoty. Jedným z procesov, ktoré sú škodlivé pre mnohé živiny, je oxidácia. Ide o ten istý proces, ktorý nastáva pri zhnednutí jablka, pri jeho pomliaždení, alebo keď je dlho vystavené vzduchu, ako sa uvádza na livestrong.comZhnednutie a zmäknutie ovocia sú podľa Nadácie Produce for Better Health znakom toho, že dochádza k oxidácii a stratili časť svojho pôvodného obsahu živín.

Čítajte tiež: Skrytá PRÍČINA vzniku JAČMEŇA v oku, o ktorej mnohí NEVEDIA: Odstráňte tento ZVYK!

Ako prebieha oxidácia?

Oxidácia je prirodzený chemický proces, ktorý prebieha v živých bunkách. Keď sa poruší šupka ovocia, bunkové steny a membrány sa narušia, čo umožní vstup kyslíku. Zlúčeniny v ovocí reagujú s kyslíkom a začleňujú ho do svojej molekulárnej štruktúry. Proces uľahčuje enzým polyfenoloxidáza, ktorý oxiduje fenolové zlúčeniny nachádzajúce sa v ovocí, čo vedie k vzniku hnedých škvŕn.

Skladovanie

Spôsob, akým sa ovocie zbiera, prepravuje, skladuje a čas, počas ktorého bude v izbovej teplote po zbere zo stromu, určuje rýchlosť oxidácie a straty živín. Treba rátať s tým, že akonáhle sú plody zozbierané, naďalej "dýchajú". Ide o proces, ktorý rozkladá organické materiály, ako sú sacharidy, bielkoviny a tuky. Podľa University of Missouri vedie k degradácii alebo strate textúry, chuti a živín.

Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa pri skladovaní v 21 stupňoch Celzia, väčšina ovocia pokazí do jedného až siedmich dní. Ovocie vo fáze skladovania a následného odoslania je najlepšie skladovať na chladnom mieste počas čo najkratšieho času. Taktiež treba rátať s tým, že teplota a intenzita svetla silne ovplyvňujú nutričnú kvalitu ovocia a zeleniny, a tak aj rýchlosť oxidácie, uvádza správa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických.

Je lepšie skladovať ovocie v chladničke?

Podľa Patricka Holforda, autora knihy ''The New Optimum Nutrition Bible’’, sú tromi hlavnými nepriateľmi vitamínov a minerálov teplo, voda a oxidácia. Tiež poznamenáva, že vitamín C a vitamíny A a E rozpustné v tukoch, sú obzvlášť náchylné na oxidáciu a strácajú sa v relatívne krátkom čase. Čím dlhšie je teda ovocie vystavené vzduchu a svetlu, tým menej vitamínov bude mať. Nízke teploty oddiaľujú oxidáciu vitamínov. Uchovávanie ovocia v chladničke ich tak chráni pred vystavením svetlu a spomaľuje rýchlosť straty živín, no stále dochádza k oxidácii.

Ovocie, ktoré sa menej kazí, ako napr. jablká, hrozno a hrušky, vydrží v chlade až 8-10 týždňov. 

Neškodí len oxidácia

Okrem oxidácie môžu plody o živiny pripraviť aj iné procesy. Varenie a vyprážanie sú pre výživné látky veľmi deštruktívne. Konzervované ovocie a ovocné šťavy sa pri spracovaní často zahrievajú, preto sa v nich nachádza menej prospešných látok. Podľa Holforda je vhodné siahnuť po mrazenom ovocí, ktoré si zachováva svoj obsah živín oveľa dlhšie ako čerstvé.

Ak kupujete čerstvé ovocie, najlepšie je ho skonzumovať do niekoľkých dní od nákupu, aby ste získali čo najväčšiu nutričnú hodnotu, prípadne ho zmraziť na neskoršie použitie.

Dajte prednosť čo najčerstvejšiemu produktu

Michigan State University Extension odporúča vybrať si čo najčerstvejšie produkty. Ak si nemôžete dopestovať vlastné, hľadajte miestne farmy alebo pestovateľov. Nákup ovocia na mieste, kde sa zozbiera, zvyšuje šance na nutričnú rozmanitosť a znižuje množstvo manipulácie, keďže miestne produkty sa bežne zbierajú ručne a nie strojom. Minimálna manipulácia znamená menšiu šancu kontaminácie, čo môže urýchliť skazenie vášho ovocia a zeleniny.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie vitamíny prevencia oxidácia

2022-04-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia