Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stačia DVA poháre a NÁSLEDKY budú HORŠIE ako po zjedení HAMBURGERU: Tieto VÍNA sú cukrovou bombou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zvyknete si večer po práci vypiť trochu vína? Nová štúdia odhalila, že už dva poháre lahodného moku môžu mať viac kalórií ako jeden hamburger.

Iba dva poháre niektorých druhov vín obsahujú viac ako odporúčaný denný limit cukru a navyše, priveľa kalórií, takže môžu spôsobiť nežiadúce priberanie! Alkohol je však vyňatý z pravidiel označovania potravín a nápojov, takže spotrebitelia si väčšinou neuvedomujú, čo obsahuje, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí, či sa vyznáte v SLADKÝCH nápojoch: FAKTY a MÝTY o limonádach!

Experti sa však teraz snažia presadiť, aby bolo aj víno nutrične označované. Alcohol Health Alliance UK (AHA), zastupujúca viac ako 60 zdravotníckych organizácií, nedávno poverila nezávislé laboratórium testovaním 30 fliaš červených, ružových, bielych, šumivých a ovocných vín predávaných v Spojenom kráľovstve, čo sa týka ich obsahu cukru. Zo štúdie vyplynulo, že už z dvoch pohárov vína denne môžete pribrať, keďže sa v ňom nachádza priveľa cukru. Dokonca obsahovali viac kalórií ako hamburger z obľúbenej siete rýchleho občerstvenia.

Nedostatočné označovanie ako problém

Potraviny a nealkoholické nápoje podliehajú prísnym normám nutričného označovania. Sprístupňujú tak spotrebiteľom informácie o kalóriách a obsahu cukru. 

„Tieto údaje sa nevyžadujú, pokiaľ ide o alkohol, produkt, ktorý nielenže podporuje obezitu, ale má rozsiahle zdravotné škody a súvisí so siedmimi typmi rakoviny,“ konštatoval predseda AHA profesor Ian Gilmore. 

Jedna z autoriek štúdie Gemma Cromptonová je presvedčená, že výrobcovia alkoholu sa obávajú konzistentného a jasného označovania, ktoré by mohlo ovplyvniť predaj. Podľa nej je to však jediný spôsob, ako zabezpečiť, aby ľudia dostali presné informácie o produktoch. 

Stačia DVA poháre a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Na rozdiel od jedál a nealkoholických nápojov sa pri alkoholických mokoch vyžaduje len zobrazenie objemu, sily v percentách a bežných alergénov,“ vysvetlila Cromptonová.

Ako dodala, informácie o nutričných hodnotách vrátane kalórií a obsahu cukru, ani zdravotné varovania sa nevyžadujú, a preto na etiketách zväčša chýbajú. 

Nepríjemné následky

Príliš veľa cukru však môže prispieť k zubnému kazu, priberaniu, srdcovým chorobám, cukrovke 2. typu a zvýšeným rizikovým faktorom rakoviny. Dospelí by nemali konzumovať viac ako 30 gramov cukru denne, čo zodpovedá približne 2,3 polievkovým lyžiciam.

Z výskumu vyplynulo, že dva poháre vína pokryjú takmer celé odporúčané množstvo cukrov. Štúdia tiež ukázala, že vína s najvyšším obsahom cukru boli produkty s nižšou intenzitou.

„Ľudia si často neuvedomujú riziká spojené s pitím, a to nielen zo samotného alkoholu, ale aj z jeho podielu na príjme kalórií a rizika obezity,“ myslí si Cromptonová.

Ľudia by si preto podľa nej mali vyberať nápoje s nízkym obsahom alkoholu a kalórií.

Viac o téme: VínoZdravieKalóriePriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9