Červené mäso ako kľúč k ZASTAVENIU vysokého krvného TLAKU? Nečakaná ZÁCHRANA, ktorá napraví stav

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-14 12:30:00

Tí, ktorí nemajú v obľube mäso, by sa mali mať na pozore. Môžu si totiž zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku, ktorý je spúšťačom vážnych chorôb.

Najnovší výskum upozorňuje, že vegetariánom a vegánom môžu chýbať dôležité zdroje bielkovín, ktoré chránia pred vysokým krvným tlakom, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Čínski vedci analyzovali stravu 12 200 dospelých, pričom sledovali ich spotrebu ôsmich rôznych zdrojov bielkovín. Medzi tieto zdroje patrili: hydina, ryby, vajcia, červené mäso, spracované červené mäso, celé zrná, rafinované obilniny a strukoviny (vrátane šošovice a fazule).

Čítajte tiež: Najlepšia POLOHA pri spánku: Znižuje riziko INFARKTU, cukrovky a Alzheimerovej choroby!

Výskumníci porovnávali tých, ktorí jedli menej ako dve z týchto potravín nabitých bielkovinami, s tými, ktorí jedli štyri alebo viac. Skupina, ktorá konzumovala viac zdrojov bielkovín, mala o 66 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku. Keďže iba tri z ôsmich druhov bielkovín boli rastlinného pôvodu, naznačuje to, že strava, ktorá zahŕňa aj mäso a ryby, by mohla byť prospešná pre krvný tlak.

Dôležitá je rovnováha

Vegetariáni získavajú bielkoviny, ktoré sú životne dôležité pre udržanie zdravých kostí a svalov, z fazule alebo vajec. Vegáni majú ešte obmedzenejšie možnosti a zvyčajne sa spoliehajú na šošovicu alebo tofu ako na zdroje mikronutrientov. 

Vedci z nemocnice Nanfang na Southern Medical University v Guangzhou uviedli, že konzumácia bielkovín z rôznych potravín môže poskytnúť rôzne aminokyseliny, ktoré sú výživné. Predchádzajúce štúdie o bielkovinách však naznačili, že to nemá žiadny vplyv na krvný tlak. Tím vtedy priznal, že je potrebný ďalší výskum. Stalo sa!

Tracy Parkerová z British Heart Foundation povedala: „Nejde o prísne pravidlo zákazu červeného mäsa a mliečnych výrobkov, ale o rovnováhu.“

Vďaka proteínu svaly rastú a regenerujú sa, podobne ako tkanivá. Najviac tejto látky sa nachádza v mäse zvierat, rybách a vajíčkach. 

Stavte na rozmanitosť bielkovín!

Pre štúdiu publikovanú v časopise Hypertension výskumníci analyzovali údaje o strave a zdraví od 12 200 dospelých v Číne v rokoch 1997 až 2015. Bola sledovaná ich denná strava počas troch po sebe nasledujúcich dní minimálne dvakrát počas 18-ročného obdobia. Každý dostal skóre od 0-8 na základe rôznych proteínov, ktoré konzumoval. Výskumníci potom porovnali tieto údaje s novými diagnózami hypertenzie u účastníkov a sledovali ich v priemere šesť rokov. 

Na konci štúdie sa u 35 percent účastníkov vyvinula hypertenzia. Ale tí, ktorí dosiahli štyri alebo vyššie skóre v rôznych proteínoch, mali o 66 percent menšiu pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaný vysoký krvný tlak, v porovnaní s tými, ktorí dosiahli iba dva a menej.

Vedci uviedli, že rôzne rastlinné aj živočíšne bielkoviny znižujú riziko vzniku vysokého krvného tlaku. Autor štúdie Dr Xianhui Qin však uviedol, že zameranie sa na jeden zdroj bielkovín by mohlo poškodiť zdravie srdca.

"Posolstvom o zdraví srdca je, že konzumácia vyváženej stravy s bielkovinami z rôznych zdrojov namiesto zamerania sa na jeden zdroj bielkovín v strave môže pomôcť zabrániť rozvoju vysokého krvného tlaku," povedal doktor Qin.

Štúdia bola však len pozorovacia, čo znamená, že vedci nemohli definitívne dokázať spojitosť rozmanitosti proteínov s prevenciou hypertenzie.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia vysoký krvný tlak

2022-03-14 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia