Štyri JEDLÁ na raňajky, ktoré SPÁLIA brušný tuk: ZACIELIA na kritickú oblasť na tele

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-09 06:00:00

Ukázalo sa, že ak si ráno doprajete zdravé raňajky, je väčšia pravdepodobnosť, že vo výbere výživných jedál budete pokračovať aj po zvyšok dňa. Šanca na štíhle bruško sa tým pádom zvyšuje!

Jedna štúdia s viac ako 1300 Švajčiarmi zistila, že účastníci, ktorí jedli zdravé raňajky zložené z jogurtu, ovocia a orechov, mali menej tuku v žalúdku ako tí, ktorí jedli cereálie alebo toasty s nátierkou. Vedci uviedli, že to bolo „čiastočne vysvetlené ich zdravšou stravou počas zvyšku dňa“.

Čítajte tiež: PREDPOVEĎ mŕtvice, ktorej môžete ZABRÁNIŤ: Pozor, tieto EMÓCIE ju majú na svedomí!

Je však dôležité si uvedomiť, že pridanie jedného nového druhu jedla do vašej stravy nespôsobí, že vám tuk zmizne z bruška. Bobule na raňajky nezoštíhlia váš pas, ak si každý večer dáte kalorickú bombu. Strata tuku je v základných princípoch kombináciou zdravšieho jedenia a väčšieho fyzického pohybu, a to platí aj pre oblasť bruška.

Existuje však niekoľko kľúčových stravovacích návykov, ktoré vám pomôžu pri strate brušného tuku – zvýšte príjem bielkovín a vlákniny a zároveň sa uistite, že to so sacharidmi alebo cukrom nepreháňate!

Ktoré potraviny na raňajky naštartujú vaše úsilie o stratu brušného tuku podľa thesun.co.uk:

Vajcia

Rob Hobson, odborník na výživu z Londýna povedal: „Vajcia sú raňajky šampiónov. Za pár minút ich máte hotové a môžete si ich vychutnať s hnedým toastom alebo celozrnným rožkom."

Odborník tiež odporúča omeletu, prípadne so zeleninou alebo inou prílohou s ovocím. Vajcia sa ukázali ako prospešný spôsob, ako začať deň, pretože zasýtia, takže je menej pravdepodobné, že budete o 11:00 zháňať občerstvenie. Vajcia majú vysoký obsah bielkovín, takže zasýtia viac ako sacharidy alebo tuky. Taktiež sú plné základných živín.

Jedna štúdia ukázala, že muži, ktorí mali na raňajky vajcia, zjedli v čase obeda o 270 až 470 kalórií menej v porovnaní s tými, ktorí si dali ako prvé cereálie, toasty alebo croissanty. Prospešné, ak sa snažíte schudnúť alebo si udržať hmotnosť! 

Dr Mayur Ranchordas, cvičebný fyziológ a odborník na športovú výživu v Sheffield Hallam, povedal, že pri raňajkách musíte byť stále opatrní, aby ste sa uistili, že neprijmete veľa kalórií, aj keď sú potraviny zdravé.

Varoval: „Ak ste si dali dva plátky celozrnného toastu, pošírované vajcia, losos a avokádo, to je 700 až 800 kalórií na jedny raňajky.“

Jogurt

Pravidelné jedenie jogurtu je spojené so zníženým rizikom nadváhy a obezity. Jedna štúdia vykonaná na University of Tennessee odhalila, že ľudia, ktorí držali diétu a jedli tri porcie jogurtu denne, stratili v priemere o 61 percent viac brušného tuku v porovnaní s tými, ktorí sa rozhodli držať stravu bez tejto potraviny.

Je nepravdepodobné, že budete jesť tri porcie jogurtu denne, ale štúdia jednoducho dokazuje dôležitosť živín, ako je vápnik, pre zdravé chudnutie.

Dr Michael Zemel, ktorý viedol štúdiu, povedal: „Nielenže jogurt pomohol účastníkom štúdie schudnúť viac, pričom priemerný úbytok hmotnosti bol 6 kíl, ale bol asi dvakrát účinnejší pri udržiavaní čistej svalovej hmoty."

Ide o problém pri diéte. Chcete schudnúť tuk, nie svaly. Svaly totiž pomáhajú spaľovať kalórie, no pri chudnutí sú často ohrozené. Nevyhadzujte teda mliečne výrobky! Jogurt je tiež potravina s vyšším obsahom bielkovín, pričom tieto látky robia zázraky pri znižovaní telesného tuku. Jedinou nevýhodou mliečneho výrobku je, že si môžete ľahko vybrať taký, ktorý by v skutočnosti mohol brzdiť vaše ciele v oblasti chudnutia.

 „Ovocné jogurty obsahujú veľa cukru – také množstvo ako čokoládová tyčinka. Dajte prednosť prírodnému alebo gréckemu jogurtu. Ak jete priveľa cukru, očividne zvyšujete riziko priberania a môžete skončiť s vysokými a nízkymi hladinami cukru," upozorňuje Rob Hobson. 

Ovsená kaša

Kaša je obľúbenou voľbou pre mnohých ľudí, ktorí chcú upokojujúce, výživné a jednoduché raňajky. Bolo preukázané, že podporuje zdravú hmotnosť. Napríklad jedna štúdia, ktorá sledovala stravu 22 000 dospelých v USA, ukázala, že tí, ktorí jedli ovsené vločky, mali nižšie BMI a obvod pása. Výskumníci uviedli, že to môže byť spôsobené tým, že účastníci mali vo všeobecnosti lepšiu stravu.

Špičková odborníčka na výživu Susie Burrellová hovorí, že ovos sú „sacharidy s nízkym GI“.

Povedala: "Ak máte radi cereálie, stavte na granoly s nízkym obsahom cukru alebo ovos, čerstvé ovocie je tiež skvelou možnosťou."

Potraviny s nízkym GI sú tie, ktoré uvoľňujú energiu pomalšie ako potraviny s vysokým GI. Niektorí odborníci odporúčajú nízkosacharidové potraviny a tie s vyšším obsahom tuku a bielkovín pre ploché brucho. Ak však obmedzíte spracované sacharidy, ako sú pečivo, sušienky a koláče, časom uvidíte výsledok!

Ovos je veľmi všestranný a rýchlo sa pripravuje. Ak chcete horúce raňajky, zmiešajte 50 g ovsených vločiek alebo instantných ovsených vločiek s 200 ml polotučného mlieka v miske a vložte do mikrovlnnej rúry na plný výkon dve minúty. Môžete doplniť ovocím podľa vlastného výberu, ako napr. maliny, roztlačený banán alebo mango. 

Smoothie

Jedným z najlepších tipov je zahrnúť do raňajok ovocie a zeleninu. Práve toto sú potraviny, na ktoré sa často zabúda. Veľká škoda! Obsahujú vlákninu, vďaka ktorej sa „cítite plnšie“ a zároveň prispieva k nižšiemu riziku ochorenia. Denne by ste mali zjesť 30 g vlákniny, no väčšina sotva dosiahne 20 g. Dajú sa ľahko zamaskovať do smoothies, ktoré sú tiež skvelou voľbou pre raňajky, ak ste na cestách alebo v kancelárii. Môžete použiť ingrediencie bohaté na vitamíny a minerály, ako je špenát, kel, avokádo a zázvor. 

Pozor však na smoothies, kupované v obchodoch! Hoci sa to nemusí zdať, no môžu obsahovať veľa kalórií. Ak si nie ste istí, radšj si doprajte celé ovocie či zeleninu. To je stávka na istotu!

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie raňajky jedlo chudnutie tuk

2021-12-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia